BAFTA AWARDS 2016


Brittien Oscarit, BAFTA Awardsit jaettiin sunnuntaina. Ja jos Oscar-gaalaa varjostaa tasa-arvofarssi ja sen myötä tulleet boikotointikehotukset, niin Lontoossa kimpaannuttiin jostain ihan muusta. Stephen Fryn kevyestä huulenheitosta tuoretta BAFTA-voittaja-puvustajaa Jenny Beavania (Mad Max: Fury Road) kohtaan nousi kenties suurin kohu gaalan aikana ja sen jälkeen, kun some-kansa raivosi Twitterissä ja sai lopulta suosikkinäyttelijä Fryn poistamaan koko Twitter-tilinsä. No mutta niin tai näin, Brittien Elokuva-ala valitsi jälleen parhaansa ja siitähän tässä jutussa pohjimmiltaan on kyse.

Parhaat Elokuvat

Parhaan Elokuvan valitseminen on aina jännää ja siitä lyödään kenties yhtä paljon vetoa kuin Mies- ja Naispääosien voittajista. Ennen BAFTA-gaalaahan The Revenant ja Spotlight ovat olleet rinta rinnan - ainakin palkintojen perusteella - Oscar-kisassa. Nyt kun Oscareihin on aikaa alle kaksi viikkoa, näyttäisi The Revenant kuitenkin menevän menojaan. Elokuva voitti niin Parhaan Elokuvan, Parhaan Ohjauksen kuin Parhaan Kuvauksenkin BAFTAt, unohtamatta Leonardo DiCapriota, joka palkittiin Parhaasta Miespääosasta. On kuitenkin huomautettava, että Spotlight voitti Parhaasta Alkuperäisestä Käsikirjoituksesta BAFTAn, joten aivan satavarmaksi The Revenantin voittoa Dolby Theaterissa ei voida vielä kuuluttaa, kun muistetaan Jenkkien Akatemian omaleimaisuus Parhaan Elokuvan valitsijana.

Näitä miehiä ei tunnu pysäyttävän mikään
Parhaana Brittielokuvana palkittiin - allekirjoittaneen suureksi riemuksi - Saoirse Ronanin ja Domhnall Gleesonin tähdittämä Brooklyn. Elokuva piti pintansa kovassa seurassa, sillä haastajina oli vatniin The Danish Girl, Amy, kuin Ex Machinakin. Vuonna 2011 menehtyneestä Amy Winehousesta kertova Amy palkittiin Parhaana Dokumenttina - enpä ole sitäkään vielä nähnyt...


Paras Vieraskielinen elokuva löytyi Argentiinasta, kun loistava Relatos Salvajes - Wild Tales palkittiin BAFTAlla.

Paras Animaatio brittiakatemian mielestä oli Disneyn Inside Out. Ehdokkaita oli kaiken kaikkiaan vain kolme, eikä esimerkiksi yksi omista suosikeistani - Anomalisa - mahtunut edes ehdokaslistalle. Kun vastassa oli Minions ja Shaun The Sheep Movie, niin eipä voittajaa tarvitse kauaa arpoa. Parhaana Lyhytelokuvana palkittiin Caroline Bartleetin ja Rebecca Morganin draamapätkä Operator.

Menestyneimmät elokuvat Lontoon yössä olivat The Revenant viidellä palkinnolla (Elokuva, Ohjaus, Miespääosa, Kuvaus, Ääni) ja Mad Max: Fury Road neljällä palkinnolla (Tuotantosuunnittelu, Puvustus, Editointi, Meikkaus). Kenties suurin floppi (myös) BAFTA-gaalassa oli Carol, joka oli ehdolla yhdeksässä (9) kategoriassa saavuttamatta yhtään palkintoa.

Parhaat Näyttelijät

Miespääosan ja Naispääosan Oscar-kisa alkaa olla pikkuhiljaa paketoitu. Niin Leo DiCaprio kuin Brie Larsonkin ottivat jälleen omansa, joten sanon sen nyt vielä kerran: Nyt on Leon vuosi! Täyskäsi, Värisuora, miksi sitä sitten haluaakin sanoa, niin nämä kaksi tullaan kruunaamaan myös Oscar-voittajiksi. Tai sitten Akatemia todella osoittaa omaavansa aitoa "haistapaska" -asennetta koko muuta maailmaa kohtaan.

Tom cheers for Leo. Tom knows this is Leo's year. Tom is smart. Be like Tom.
Sivuosapalkintojen kohdalla homma muuttui nyt mielenkiintoiseksi - ainakin naisten osalta. Parhaan Miespääosan palkinto meni Mark Rylancelle, joka ansaitsi BAFTAn roolistaan Bridge of Spiesissa. Yllättäen Oscar-suosikiksi noussut Sylvester Stallone ei ollut edes ehdolla Creedistä, joten vaikea sanoa vaikuttaako tämä tulos Oscar-kisaan kuinka paljoa. Ainakin BAFTA osoitti, ettei se anna tasa-arvokeskustelun vaikuttaa päätöksiinsä, sillä melko moni varmasti odotti Idris Elban vievän palkinnon.

Naissivuosan BAFTA meni Kate Winsletille, eikä suinkaan Alicia Vikanderille tai Jennifer Jason Leigh'lle. Steve Jobs -tähti on askeleen lähempänä uransa toista Oscar-palkintoa, vaikka tässäkään kategoriassa samaa haastetta ei ollut, kuin Oscareissa tulee olemaan. Vikander nimittäin ei BAFTA-gaalassa ollut ehdolla suinkaan The Danish Girlistä vaan Ex Machinasta. Toisaalta - The Danish Girlissä Vikander näyttelee mielestäni ennemminkin pää- kuin sivuosaa mutta nämä on näitä näkemyseroja. Briteissä naisen rooli Gerda Wegenerinä huomioitiin pääosaehdokkuudella.

Idris Elba ei saanut BAFTAa, joten britit äänestivät John Boyegasta Vuoden Kiintiötulokkaan
BAFTA-gaalassa palkitaan myös EE Rising Star - Nouseva Tähti. Tänä vuonna voittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä Star Wars - The Force Awakens -tähti John Boyega. Tässä palkinnossa haiskahtaa hieman tasa-arvopolitiikka, sillä esimerkiksi Parhaan Naispääosan Oscarissa vahvimmin kiinni oleva Brie Larson jäi tässä kilvassa tummaihoisen stormtrooperin jalkoihin. Mutta tällaista se demokratia on - eikö niin. Omasta mielestäni myös Star Warsissa näytellyt Daisy Ridley olisi ansainnut ehdokkuuden, mutta näkemyseroja yhtä kaikki.

---

Täydellinen lista voittajista löytyy sitten TÄÄLTÄ. Kahden viikon päästä koko palkintohössötys ja hillitön analysointi päättyvät (joopa joo) muutamaksi viikoksi/kuukaudeksi, ennenkuin Cannes saapuu tekemään elämästämme parempaa ja rikkaampaa. Onneksi uusia elokuvia tulee jatkuvasti, eihän sitä muuten jaksaisikaan tällaista harmaata arkea.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti