Creed: The Legacy of Rocky

Creed: The Legacy of Rocky (USA, 2015)



Adonis Johnson (Michael B. Jordan) on entinen nuorisorikollinen, joka päättää lopettaa hyvän työnsä hyvässä firmassa heti ylennyksen saatuaan, koska se ei ole sitä mitä nuori mies elämältään haluaa. Adonis ei ole mikään toimistorotta, Adonis on tappelija. Hänen äitipuolensa (Phylicia Rashad) vastustaa pojan suunnitelmaa aloittaa ammattinyrkkeilijän ura, koska pelkää pojan puolesta. Adoniksen isä kuoli kehässä, eikä Mary Anne halua Adonikselle samanlaista kohtaloa. Poika kuitenkin pitää päänsä ja muuttaa Kalifornian lämmöstä Philadelphiaan, jossa tapaa entisen mestarinyrkkeilijän, Italialaisen Oriin, Rocky Balboan (Sylvester Stallone) ja pyytää tätä valmentamaan hänestä mestarinyrkkeilijän.

Kun puhutaan Sylvester Stallonesta ja nyrkkeilyaiheisista elokuvista, niin täytyy ensin kysyä: Voiko Syltty tehdä huonoa nyrkkeilyelokuvaa? Vastaus: Kyllä voi. Sellaisen hän teki vuonna 2006 ja elokuvan nimi oli Rocky Balboa. Myöskään eroottinen filmi Italialainen Ori vuodelta 1970 tuskin lukeutuu miehen maininnanarvoisimpien elokuvien listalle vaikka olikin Syltyn ensimmäinen elokuva. Creed: The Legacy of Rocky on kuitenkin toista maata. Siinä yhdistyvät kaikki hyvän Rocky-elokuvan elementit: Amatöörinyrkkeilijä joka on altavastaajana, Treenimontaasi, Rakkaustarina, Mighty Mick's Gym, sekä Philadelphian Taidemuseon portaat ja tietenkin Eeppinen Nyrkkeilyottelu. Kaiken tämän lisäksi Sylvester Stallone tekee ehkä parhaan näyttelijäsuorituksensa sitten Coplandin vuonna 1997. Katsoisin uudestaan - ja katsonkin.

Sylvester Stallone kertoo Michael B. Jordanille, mitä Oscar-ehdokkaaksi pääseminen vaatii (MGM)
Sylvester Stallone voitti roolistaan ikääntyneenä ex-nyrkkeilijänä jo Golden Globen ja Critics Choice Awardin Parhaasta Miessivuosasta ja on ehdolla sekä BAFTA- että Oscar-palkinnon saajaksi samassa kategoriassa. Michael B. Jordan valloitti jenkkikriitikot ja nappasi pääosasuorituksestaan Parhaan Miespääosan palkinnon National Society of Film Critics Awardseissa. Saman palkinnon ovat aiemmin voittaneet mm. Daniel Day-Lewis, Jamie Foxx ja Timothy Spall. Näyttelijäsuorituksista Creediä ei siis voi moittia. Elokuvassa muistellaan Rockyn ja Apollo Creedin otteluita ja harjoitellaan todella perinteiseen Rocky-tyyliin - askel ja jabi kerrallaan. Myös Adoniksen tyttöystävää näyttelevä Tessa Thompson ansaitsee paikkansa elokuvassa Adoniksen muusana.

Creed: The Legacy of Rocky voisi yhtä hyvin olla nimetty Legacy of Stalloneksi, niin vakuuttava suoritus Syltyltä elokuvassa nähdään ja kieltämättä elokuva vetää hiljaiseksi kun mietitään, että edellisen kerran mies oli ehdolla Oscar-palkintoon juurikin vuonna 1977 elokuvasta Rocky. Eräänlainen ympyrä siis sulkeutuu ja mielestäni erittäin tyylikkäästi, toivottavasti Sylvester Stallone tullaan muistamaan 2000-luvulla juurikin tästä elokuvasta.

Creed: The Legacy of Rocky ansaitsee näyttelijäsuoritustensa ja huikean montaasinsa aiheuttaman nostalgiatripin vuoksi arvosanan 4/5.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti