Screen Actors' Guild Awards


Kun näyttelijät valitsevat joukostaan parhaat, ollaan lähellä luotettavaa ja uskottavaa ja myös tasa-arvoista palkitsemista. Screen Actors' Guild palkitsee vuosittain parhaat elokuvanäyttelijät ja tänä vuonna näkisin tämän kenties Oscareita tai Golden Globeja merkittävämpänä gaalana, etenkin kun elokuvamaailma on mennyt sekaisin Yhdysvaltain Elokuva-akatemian tasa-arvokohusta. Näyttelijät ja tekijät uhkaavat boikotoida Oscareita, Akatemian jäsenistöön vaaditaan uudistuksia ja Akatemian johtaja (tummaihoinen nainen, kyllä) ilmoittikin tällä viikolla asian suhteen tehtävän suuria muutoksia. Myrsky vesilasissa? Mielestäni kyllä, vaikka onhan se merkittävää, että viimeisen parin vuoden aikana ehdokaslistalla on ollut hyvin vähän eri etnistä taustaa edustavia henkilöitä. Toivottavasti ihmiset kuitenkin katsovat Oscar-gaalaa eikä vuoden odotetuimmasta elokuvatapahtumasta tule täydellistä farssia. Onneksi Chris Rock juontaa tapahtuman, hän on kuitenkin musta mies, hauskakin vielä!

Se politiikasta tällä kertaa. Asia on kuitenkin niin, että SAG on palkintonsa jakanut ja voittajista voidaan sanoa ainakin se, että joukkoon mahtui niin odotettuja voittajia, kuin melkoisia yllättäjiäkin.

Paras suoritus näyttelijäryhmältä

SAG:n 120 000 jäsentä äänestivät Spotlightin vuoden parhaaksi elokuvaksi. Tällainen suosionosoitus tuli jopa Oscar-suosikin asemassa olevan elokuvan tekijäkaartille yllätyksenä, kuten Mark Ruffalo asian toi julki. Myös Michael Keaton oli yllättynyt (positiivisesti) elokuvan saamasta kunniasta. Spotlight haiskahtaa elokuvalta, joka täytyy heti lähipäivinä ottaa haltuun, sen verran tiukka kisa sen ja The Revenantin välillä on Oscareissa tiedossa.

SAG-palkittua tutkivaa journalismia - Spotlight

Nähtyäni itse elokuvan voin vain todeta, että kerrankin meni palkinto oikeaan osoitteeseen. Toki The Big Shortissa oli lähes vastaavanlainen koko näyttelijäkaartin panos havaittavissa, mutta suuimpana erona nostaisin esiin sen, että Spotlightissa koko päänelikko (Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Brian d'Arcy James) loisti pääroolissa, eikä varsinaista yhtä tai kahta päähenkilöä erottunut. Kun tähän lisätään mainiosti esiintyneet Liev Schreiber, John Slattery ja Stanley Tucci, niin kasassa on sellainen supercasting, etten ihan heti muista kovempaa. Ben Affleckin Argo pääsee melko lähelle, mutta silti Spotlight on mielestäni parasta näyttelijäryhmän työtä pitkään, pitkään aikaan.

Parhaat yksilösuoritukset

Kun kyseessä on Screen Actors' Guild, niin tietysti pääosassa ovat näyttelijät ja heidän toisilleen osoittama glooria. SAG-gaalassa jaettiin siis kunniaa myös yksilösuorituksista. Parhaan Miespääosan SAG meni *rumpujen pärinää* Leonardo DiCapriolle, jonka suoritus The Revenantissa ja etenkin roolista jaetut kunnianosoitukset alkavat olla sitä luokkaa, että - sanon tämän jo ties kuinka monennen kerran - nyt on Leon vuosi! Golden Globe, Critics Choice, SAG... Jos joku Leon tieltään raivaa Oscar-gaalassa, niin siinä vaiheessa minäkin alan boikotoimaan Akatemiaa...

Leo saavutti triplan, mutta tavoitteet ovat vieläkin korkeammalla - nimittäin revanssissa karhun kanssa

Paras Naispääosa meni myös näyttelijäkollegoiden valitsemana Brie Larsonille elokuvasta Room. Elokuva tulee suomessa ensi-iltaan vasta 4.3., joka on sääli sillä naisen roolisuoritus elokuvassa on ainakin saadun menestyksen - sama tripla kuin Leolla - perusteella timantinkova. Ja jos jättää Cate Blanchettin ja Jennifer Lawrencen tasoiset näyttelijättäret perintöprinsessasijoille niin ihan surkeasta elokuvasta ei muutoinkaan voi olla kyse. Jännityksellä odotan...

Brie Larsonille satelee palkintoja, mutta lopullinen kruunu odottaa vielä Dolby Theaterissa
Paras Miessivuosa EI napsahtanut Sylvester Stallonelle, mies ei jostain syystä ollut edes ehdolla SAGin listoilla. Voittajassa sen sijaan haiskahtaa vahvasti politiikka, vaikken Idris Elban suoritusta Netflixin Beasts of No Nationissa moitikaan. Miehen ignooraaminen Oscar-ehdokkuksissa nosti hirvittävän paskamyrskyn elokuvamaailmassa, joten suotakoon hänelle kuitenkin tämä palkinto. Mark Rylance alkaa SAGien jälkeen olla ulkona Oscar-kisasta, jota voitaneen pitää pienenä yllätyksenä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että niin paljon kuin Bridge of Spiesia hehkutettiinkin ennakkoon, niin elokuva on valitettavasti jäämässä - ainakin palkintojen osalta - flopiksi. Elokuvahan ei oikeasti niin huono ole, tänä vuonna vain sattuu olemaan niin paljon parempiakin pätkiä tarjolla.

Idris Elban tupla osoitti, että näyttelijöiden keskuudessa ei rasismille ole sijaa

Parhaan naispääosan palkinto meni - Critics' Choicen ohella - Alicia Vikanderille. The Danish Girlissä Eddie Redcarpetin rinnalla urheasti seisovaa vaimoa esittävä ruotsalainen nosti voiton myötä varmasti osakkeitaan Oscar-kisassa. Oscar mennee joko Vikanderille tai Steve Jobsissa näytelleelle Kate Winsletille. Kun kyse on kahdesta upeasta naisnäyttelijästä ja Winsletiltä Oscar jo löytyy, niin itse soisin palkinnon solidaarisuuden nimissä Vikanderille.

Alicia Vikander otti SAG-kiitospuheensa lämmittelyn kannalta

Muut menestyjät

SAG palkitsee vuosittain myös tv-näyttelijöitä. Netflix on viime vuosina noussut House Of Cardsin ja Orange Is The New Blackin kaltaisten hittiensä ansiosta palkintokantaan, eikä tämäkään vuosi ollut poikkeus. Kevin Spacey palkittiin roolistaan Frank Underwoodina toisen kerran peräkkäin ja loistava Uzo Aduba teki saman OITNB:n sekopäisenä Suzanne Warrenina. Muita voittajia olivat mm. tuplan gaalassa saalistanut Idris Elba sekä Queen Latifah.

Kaikki voittajat löytyvät mm. TÄÄLTÄ. Seuraavana vuorossa ovatkin sitten BAFTAt ja Spirit Awardsit, eikä Dolby Theateriinkaan ei ole enää kuin muutama viikko aikaa.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti