Jussi-ehdokkaat julkistettiin!

Suomen elokuva-alan ammattilaisten Filmiaura ry päätti Jussi-ehdokkuuksista eilisessä istunnossaan. Viime vuosi oli hetkeen yksi suomalaisen elokuvan hienoimpia ja tuottoisimpia, joka osaltaan selittää sitä, että ehdokkuudet jakaantuivat melko tasan ja laajalle alalle. Kaiken kaikkiaan ehdokkuuksia jaettiin 14 elokuvalle - luku ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellisen suuri, kun edellisen vuoden gaalassa oli peräti 16 elokuvaa ehdolla. Joka tapauksessa kotimainen elokuva porskuttaa ja voi hyvin.

Parhaat Elokuvat

Aleksi Salmenperän Häiriötekijä vakuutti elokuva-alan ammattilaiset ja saalisti peräti 9 Jussi-ehdokkuutta
Tämän vuoden ehdokkuusrohmu oli Aleksi "Hattutemppu Sodankylässä" Salmenperän Häiriötekijä, joka on ehdolla mm. Parhaan Elokuvan, Parhaan Ohjauksen sekä Parhaan Miespääosan (Tommi Korpela) kategorioissa. Yhteensä Häiriötekijä saalisti yhdeksän (9) Jussi-ehdokkuutta. Minna Haapkylän tähdittämä ja Jörn Donnerin ohjaama metafiktio -tyylinen henkilökuva Armi Ratiasta, Sodankylässäkin nähty Armi Elää! huomioitiin yhdessä Samuel L. Jacksonilla mainostetun Big Gamen kanssa kuudella (6) ehdokkuudella. Armi Elää! oli ehdottomasti yksi viime vuoden tyylikkäimmistä kotimaisista, eikä Minna Haapkylän suoritusta voi liikaa painottaa.

Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan ansiokkaasti käsikirjoittama Miekkailija oli Suomen Oscar- ja Golden Globe -ehdokas eikä suotta. Jussi-gaalassa suomalais-eestiläinen yhteistyö palkittiin alustavasti kolmella (3) ehdokkuudella, joihin olisi suonut kuuluvan myös Käsikirjoitusehdokkuus, mutta Heinämaan käsikirjoitus jäi Armin, Lovemillan ja Ompelijattaren jalkoihin.

Viides Parhaan Elokuvan Jussista kamppaileva elokuva on mm. Nymfit -sarjasta tutuksi tulleen Sara Soulién tähdittämä Toiset Tytöt, jonka ohjaajana toimii Esa Illi. Elokuva kahmaloi kaiken kaikkiaan neljä (4) ehdokkuutta.

Kun on nähnyt vain Miekkailijan ja Armi Elää!:n, niin tekisi mieli valita voittaja näistä kahdesta loistavasta teoksesta. Big Game ja Häiriötekijä ovat kuitenkin niittäneet niin yllättävää suosiota, ettei niitä voi olla huomioimatta. Golden Globe -ehdokkuus painanee kuitenkin vaakakuppia Miekkailijan suuntaan vaikka mielestäni elokuvana Armi Elää! olikin odotuksiin nähden kenties jopa parempi.

Miehiä ja Naisia

Tommi Korpela, Märt Avandi ja Jussi Vatanen kilpailevat Miespääosa-Jussista, mutta Vatasen kohdalla jo ehdokkaaksi valinta lienee voitto itsessään. Korpelan Tommikin osoittautui Hotelli Sodankylän baarissa tavan kuolevaiseksi, joten ääneni menee Märt Avandille, jolla on kolmikosta kenties vakuuttavin elokuvallinen ansio tällä kertaa.

Minna Haapkylä loisti Armi Ratiana, maaliskuussa on aika loistaa Jussi-gaalassa
Parhaan Naispääosan Jussi menee Minna Haapkylälle. Tai sitten se menee Krista Kososelle Kätilöstä. Toisten Tyttöjen Misa Lommi lienee yhtä iloinen ehdokkuudestaan kuin Vatas-Jussi, sillä nuorella tytöllä tuskin nimi ja suoritus vielä tällä kertaa riittää Jussiin. Liputan Minnan puolesta, sillä rooli Armi Ratiaa näyttelevänä näyttelijättärenä on kenties aikojemme parasta Haapkylää.

Krista Kosonen kuuli, että Anne Hathaway voitti Oscarin leikkuuttamalla tukkansa ja otti vinkistä vaarin
Sivuosapalkinnoista kamppailevat miehissä Eero Ritala, Pirkka-Pekka Petelius ja ehkä hieman vitsillä Kari Ketonen, jotta Napapiirin Sankarit 2:lle saadaan ehdokkuuksia. Naisissa Pirjo Lonka, Mari Rantasila ja Anna-Leena Sipilä kisaavat paremmuudesta tasaisemmissa merkeissä, vaikka Lonka lieneekin suosikki Häiriötekijän suuren suosion vuoksi.

Miksi ei?

Parhaan Elokuvan Jussi menee jollekin alussa mainitusta viisikosta, mutta listan ulkopuoleltakin olisi voinut Paras Elokuva tänä vuonna tulla, sen verran tasokas vuosi tuo 2015 Suomessa oli. Kätilö tai vaikkapa Ompelijatar olisivat yhtä hyvin voineet olla viiden finalistin joukossa. Tällainen kovatasoisuus saa miettimään, miksi ihmeessä en katso enempää kotimaisia elokuvia?

Anna Heinämaan käsikirjoitus Miekkailijaan olisi ilman muuta kuulunut Parhaan Käsikirjoituksen listalle. Heinämaa on jäänyt surullisesti Klaus Härön varjoon elokuvaa koskevissa maininnoissa. Nainen sivuutettiin myös, kun elokuvaa markkinoitiin Oscar-ehdokkuutta silmällä pitäen ja hän sai tietää elokuvan saavuttamasta Bernhard Wicki -palkinnostakin lukemalla siitä sanomalehdestä. Harmillisen asiasta tekee se, että palkinnossa painotetaan tarinan ja teeman humaanisuutta, eikä käsikirjoittajaa huomioitu tai muistettu asiassa mitenkään. Surkeaa, että myös Filmiaura ry sivuutti Heinämaan ehdokaslistaltaan, vaikka koko Miekkailijaa ei olisi olemassakaan ilman hänen innostustaan miekkailuun.

Miekkailija sai ehdokkuuksia niin koti- kuin ulkomailla, mutta elokuvan todellinen sankari - Anna Heinämaa - sivuutettiin
















Totta kai mietityttää myös se, miksei Samuel L. Jackson saanut Jussi-ehdokkuutta, vaikka Pääosaehdokkuus olisikin kenties kuulunut ennemmin Onni Tommilalle.


Koko lista ehdokkaista löytyy esimerkiksi TÄÄLTÄ. Jussi-palkinnot jaetaan 19.3. ja gaala televisioidaan Yle Teemalla.

Share this:

CONVERSATION

2 kommenttia:

  1. Harmillisen vähän tulee kyllä katsottua kotimaisia elokuvia, näistä elokuvista en ole nähnyt yhtäkään! Harmillista kyllä tuo Heinämaan kohtelu ja täydellinen sivuutus kaikesta, mutta on siitä onneksi ollut paljon puhettakin! Toivotaan, että tämän myötä jatkossa myös käsikirjoittajat saisivat enemmän kunnioitusta!

    Ps. Oispa kyllä veikeää, mikäli Samuel olisi ehdokkaana, tulisikohan paikan päälle gaalaan? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sodankylässä minäkin nuo Miekkailijan ja Armi Elää! näin ja hyvä että näin! Kätilö pitäisi kyllä katsoa, taitaa löytyä jo dvd-hyllyistäkin? Samppahan valloittaisi koko tilaisuuden jos paikalle tulisi ja ainakin nostaisi katsojalukuja, vaikka onhan tuolla Jussi-gaalassa palkittu aikoinaan sellaisiakin "harrastelijoita" kuin Charles Chaplin, Ingmar Bergman tai vaikkapa Marlon Brando - vaikken jaksakaan uskoa että olisivat itse olleet palkintoja vastaanottamassa :D

      Poista