Palkintopöhinää: BAFTA-ehdokkuudet julki!

Perjantai alkoi hienosti, kun Facebook-fiidini ensimmäinen postaus oli BFI:n (British Film Institute) postaus, jossa onniteltiin BAFTA-ehdokkuuden saaneita tekijöitä ja elokuvia. Eittämättä mielenkiintoisin postaus jota oli aivan pakko klikata - silkasta mielenkiinnosta.

BAFTA-palkitsemiskategorioita on 24, joten en ala kaikkia ehdokkaita tai edes kaikkia kategorioita käymään läpi, koska en yksinkertaisesti ole nähnyt kaikkia ehdolla olevia elokuvia. Yritän kuitenkin nopealla katsauksella nostaa esiin (omasta mielestäni) mielenkiintoisia ja mainitsemisen arvoisia pointteja ehdokaslistoilta.

Miekkailija jäi ilman ehdokkuutta

Märt Avandin miekka heilui Golden Globe -ehdokkuuden arvoisesti (Iltasanomat.fi)

Aloitetaan vaikka siitä, että niin upeaa kuin se olisikin ollut, niin Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan upeasti käsikirjoittama Miekkailija ei saanut BAFTA-ehdokkuutta Parhaan Vieraskielisen Elokuvan sarjassa. Onneksi Oscar-ehdokkuuksien julkaisuun on vielä aikaa, joten suomalaismenestystä saadaan vielä jännittää tästäkin huolimatta. Näin Miekkailijan Sodankylän Elokuvajuhlilla ja uudemman kerran pari kuukautta sitten dvd:ltä ja täytyy kyllä myöntää kyseessä olevan sen verran komea Suomi-Eesti -yhteistyönä toteutettu elokuva, että kansainvälinen menestys olisi enemmän kuin suotavaa. Golden Globe -ehdokkuus ja pääsy viimeiseen karsintavaiheeseen Oscareissa ovat kuitenkin jo saavutuksia, joista kannattaa ehdottomasti olla ylpeä. Edellisen kerran suomalaiselokuva oli ehdolla Golden Globeissa vuonna 1956, kun Erik Blombergin ohjaama ja ihanan Mirjami Kuosmasen tähdittämä Valkoinen Peura palkittiin Parhaan Vieraskielisen Elokuvan kategoriassa. Tämän vuoden BAFTA-gaalassa nähdään kuitenkin pohjoismaistakin väriä, kun Parhaan Elokuvan Guldbaggen viime vuonna voittanut Force Majeure - Turisti edustaa Ruotsia. Kategorian suosikki lienee kuitenkin Cannesissa Parhaan Ohjauksen ja Parhaan Soundtrackin palkinnoilla huomioitu The Assassin.

Parhaat Miehet ja Naiset

Parhaan Mies- ja Naispääosan palkinto kiinnostaa aina, niin myös BAFTA-gaalassa. Vuosi sitten palkinnon pokkasivat Eddie Redmayne roolistaan Stephen Hawkingina elokuvassa Kaiken Teoria sekä Julianne Moore Still Alice -elokuvasta. Sama kaksikko juhli myös Oscareissa, joten BAFTA-palkinnolla on paljon painoarvoa tämänkin takia. Vaikka Bridge of Spies haalikin peräti 9 ehdokkuutta, ei Tom Hanksin pääosasuoritus riittänyt ehdokkuuteen. Näyttää siltä, että miehen kolmas Oscar-palkintokin jää tällä erää haaveeksi.

Ehdokkuuksia hallitsivat tutut ja jo moneen kertaan esiin nouseet nimet. Leo DiCaprio, Eddie Redmayne, Michael Fassbender ja Bryan Cranston saavat vielä rinnalleen Matt Damonin The Martianista. Olisivatko Michael B. Jordan tai Hanksin Tomppa kelvanneet tähän joukkoon, tuskinpa sittenkään. Naisten puolella älyttömässä huudossa olevan Carol elokuvan pääosaa esittävä Cate Blanchett on vahva suosikki naisten puolella, mutta hienoa on mielestäni myös Alicia Vikanderin ja etenkin Maggie Smithin saamat ehdokkuudet. Brittien Elokuvainstituutti jätti Jennifer Lawrencen tyystin ilman ehdokkuutta, joka ei kuitenkaan yllätä koska Joy tuntuu jakavan ihmiset aika tylysti kahtia. BAFTA mennee melko suurella varmuudella kuitenkin Cate B:lle,

Sivuosapalkinnon osalta on nostettava esiin Bridge of Spies ja Mark Rylance. Mies tekee täydellisen suorituksen neuvostovakoojana, jonka vangitsemisen ympärille koko elokuva alkaa pikkuhiljaa muodostumaan. Idris Elba sai myös ehdokkuuden kapinalliskenraalin roolistaan Netflix-elokuvassa Beasts of No Nation. Spotlightin Mark Ruffalolle ehdokkuus oli kolmas vuoden 2010 jälkeen, mutta riittääkö se vieläkään voittoon saakka? Naissivusosapalkinnon kohdalla on mahdollista nähdä jopa tuplajuhlat, kun Danish Girlistä pääosaehdokkuuden saavutanut Alicia Vikander on ehdolla myös sci-fi-taideteoksesta Ex Machina. Kate Winslet ja Rooney Mara lienevät kuitenkin suurimmat suosikit tässä kategoriassa.

Paras Elokuva?

Paras Elokuva... BAFTA-gaalassahan palkitaan sekä Paras Elokuva että Paras Brittiläinen Elokuva, joten vielä tästäkään ei Oscareiden kannalta ihan täysin voi innostua, koska kuten Golden Globeissa (Paras Draama ja Paras Musikaali/Komedia), niin täälläkin isoja elokuvia mahtuu molempiin listoihin. Voisiko Bridge of Spies lyödä Spotlightin ja The Big Shortin? Jatkaako 45 Years voittokulkuaan brittisarjassa vai haastavatko loistavat Ex Machina tai Brooklyn sen? Entä mitä tekee Eddie Redmaynen tähdittämä Danish Girl brittilistalla, olisiko se "musta hevonen"? Paljon kysymyksiä joihin saadaan vastaus ystävänpäivänä. Se on kuitenkin vielä sanottava, että Amy Winehousesta kertova dokumentti Amy on ehdokkaana sekä Parhaan Brittielokuvan, että Parhaan Dokumentin sarjoissa, ehkä olisi meikäläisenkin pikkuhiljaa aika katsoa tuo dokkari, sen verran sitä on kehuttu ja hypetetty. Jennifer Lawrencen myötä myös Joy loistaa poissaolollaan myös muissa BAFTA -palkintokategorioissa, vaikka tähän sarjaan elokuva tuskin nousisi muutenkaan.

EE Rising Star Award

BAFTA palkitsee aina uuden nousukkaan brittiläisten näyttelijälupausten joukosta. Tämän palkinnon voittaja valitaan yleisöäänestyksellä ja aiempia voittajia ovat mm. Juno Temple, Tom Hardy, James McAvoy ja Eva Green joten arvostettu titteli on kyseessä. Diary of a Teenage Girlistä tutuksi tullut Bel Powley, Black Massissa Johnny Deppin rinnalla näyttelevä Dakota Johnson, yh-äitiä palkitussa Roomissa tulkitseva Brie Larson sekä mm. Kingsmenistä ja Legendistä tuttu Taron Egerton ovat ehdolla palkintoon. Listalta löytyy myös Star Wars: Force Awakens -tähti John Boyega, jonka puolesta itse löisin vetoa jos voisin. Brie Larson on mahdollisesti suurin haastaja ja Room onkin elokuva, jonka haluan kovasti itse nähdä vielä ennen palkintokauden huipennusta.


BAFTA-gaala järjestetään siis 14.2.2016 ja täydellinen lista ehdokkaista löytyy esimerkiksi TÄÄLTÄ.

Hyvää viikonloppua, toivotaan että nämä pakkaset vähän hellittäisivät!

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti