Loppuviikon leffatärppejä: Teeman Elokuvafestivaali 2016

Buster Keaton (1895-1966) on Teeman elokuvafestivaalin keskiössä vuonna 2016
YLE Teeman elokuvafestivaali tulee jälleen, jo viidettä kertaa! On aivan mahtavaa, että Yleisradio kohdentaa veroäyrejäni siten, että niiden maksaminen ei tällaisten leffaputkien aikana tunnu sen pahemmalta asialta, kuin elokuvafestarin sarjalipun ostaminen.

Vuodesta 2011 alkaen Teema on omistanut yhden viikon kaudestaan elokuvajuhlalle ja tänä vuonna luvassa on 15 täyspitkää ja 9 lyhyttä elokuvaa. Puolet tämän vuoden elokuvista on Suomen tv-ensi-iltoja, joten siitäkin syystä on enemmän kuin suositeltavaa pitäytyä keskiviikosta sunnuntaihin tiukasti tv:n ääressä.

Teeman elokuvafestivaalin kantavia aiheita ovat vuosien varrella olleet niin suuret mestarit, Hohto, kuin tanssin taikakin. Tänä vuonna yksi keskeisiä hahmoja on Buster Keaton, jonka kuolemasta tuli tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Yksi mykkäaikakauden suurimpia mestareita saa ruutuaikaa festivaalin jokaisena päivänä ja viimeisenä elokuvana nähdäänkin Keatonin viimeiseksi jäänyt kokeellinen elokuva Film - Viimeinen rooli vuodelta 1965. Elokuvan on käsikirjoittanut Samuel Beckett.

Mitä loppuviikolla sitten kannattaa katsoa? Ajattelin lyödä pöytään omat korttini, jotka saa ottaa rauhassa talteen, mutta kannattaa toki muistaa, että elokuvissa kyse on makuasioista. Vaikka minä pitäisin siitä, se ei tarkoita että sinäkin pitäisit.

KESKIVIIKKO 23.11.
Cannes-voittaja Juho Kuosmanen pitää festivaalin avauspuheenvuoron, jonka jälkeen Keatonin Teatteri avaa varsinaisen ohjelmaosuuden. Päivän varsinainen nosto on Paolo Sorrentinon upea Oscar-palkittu Suuri kauneus vuodelta 2013. Toni Servillon tähdittämä Rooma-kuvaus on paitsi hieno elokuva myös ohjaajan kunnianosoitus Federico Fellinille.

La Grande Bellezza - Suuri kauneus | YLE Teema | 20:30 | K12

TORSTAI 24.11.
Torstain ehdoton nosto on Merry Christmas, Mr. Lawrence. Tammikuussa menehtynyt David Bowie ansaitsee paikkansa Teeman elokuvafestivaalilla elokuvassa, jonka musiikki palkittiin aikoinaan BAFTA-palkinnolla. Toiseen maailmansotaan sijoittuvassa elokuvassa tapahtumat keskittyvät japanilaiselle vankileirille. Elokuva perustuu Sir Lawrence van der Postin kirjoituksiin ajaltaan sotavankina.

Merry Christmas, Mr. Lawrence | YLE Teema | 22:00 | K16

PERJANTAI 25.11.
Philip Seymour Hoffman on viinaan menevä poliisi, joka selvittää terrorismiuhkaa Anton Corbijnin ohjaamassa elokuvassa A Most Wanted Man. Mukana on myös Willem Dafoe. Tämän voi kuitenkin katsoa myöhemmin Areenasta, sillä perjantain nostoksi valikoituu Saharan kapinallisia tutkivasta journalistista kertova Professione: Reporter (Italia, 1975). Ajatelkaa nyt, Michelangelo Antonioni ohjaa, Jack Nicholson ottaa kuolleen asekauppiaan henkilöllisyyden omakseen ja naispääosassa Marie Schneider. Varma valinta!

Professione: Reporter - Ammatti; reportteri | YLE Teema | 20:30 | K12

LAUANTAI 26.11.
Leffafestarit, olipa kyseessä Sodis tai Teeman Elokuvafestivaali, pääsevät parhaaseen lentoonsa viikonloppuna. Lauantaina Teemalla nostetaan esiin nuorisoelokuvia. Nuoriin laitan toivoni myös minä, parinkin noston verran. Mikäli Mika Taanilan Mannerlaatan jälkeen ehtii lauantaisaunassa pyörähtää, niin kuudelta on hyvä olla jo lotot viety ja saunaoluet korkattuna. Peter Bogdanovichin komea nuorisokuvaus The Last Picture Show vuodelta 1971 saa tv-ensi-iltansa Suomessa. Mm. Jeff Bridgesin ja Cybill Shepherdin (Taxi Driver, 1976) tähdittämässä mestariteoksessa pikkukaupungin nuoret etsivät itseään 50-luvun Texasissa.

Lauantain toinen nuorisonosto on "Cinemaattis-farmeseuttinen cocktail", George Lucasin ohjaama erikoinen avaruuselokuva, jossa musiikilla on merkittävä rooli - vieläkin merkittävämpi kuin nuorella Harrison Fordilla. Svengijengi '62 on yksinkertaisesti elokuva, jota ei voi sivuuttaa. Ei edes lauantai-iltana.

The Last Picture Show - Viimeinen elokuva | YLE Teema | 18:10 | K12
American Graffiti - Svengijengi '62 | YLE Teema | 20:15 | K12

SUNNUNTAI 27.11.
Festarin päätöspäivänä - ensimmäisenä adventtina - on toki aikaa istuskella ruudun ääressä koko päivä aina klo 15 alkavasta Kalpeanaamasta alkaen. Pari nostoa on silti paikallaan ja yksi niistä mainittiin jo aivan alussa: Buster Keatonin Film.

Sitä ennen on kuitenkin huomionarvoista nostaa kaksi nykypäivän mestaria esiin, sillä heti Kalpeanaaman perään päästään nauttimaan Wes Andersonin Palme d'Or- ja Oscar-ehdokkuuksilla huomioitu Moonrise Kingdom. Sam ja Suzy rakastuvat, lähtevät pakomatkalle ja aiheuttavat kotikylässään suuretsinnät. Andersonin elokuvien tunnistettavan nerokas kuvasymmetria ja herttainen teinirakkaus ovat asioita, joita ei sunnuntai-iltapäivänä kannata jättää väliin.

Sunnuntain toinen mestari on kertaalleen jo eläköitynyt ja huhujen mukaan paluuta suunnitteleva Hayao Miyazaki. Tuuli nousee on kaunis, tositapahtumien innoittama tarina Jirosta, joka haaveilee lentämisestä ja pyrkii lentokoneiden suunnittelijaksi mestarinsa Kreivi Capronin opissa. Miyazaki rakasti lentämistä ja onkin sopivaa, että miehen jäähyväiselokuva - mikäli se sellainen lopulta on - kertookin juuri siitä.

Moonrise Kingdom | YLE Teema | 15:30 | K12
Kaze tachinu - Tuuli nousee | YLE Teema | 20:05 | K7

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti