Awards Season: Golden Globes 2016

Palkintokausi on täällä jälleen! Joulukuussa Pohjois-Amerikan tv-, radio- ja nettikriitikot jakoivat ensimmäiset palkinnot Critics' Choice Awardseilla ja huomenna sunnuntaina on Yhdysvaltojen ulkomaisten toimittajien vuoro, kun Hollywood Foreign Press Association jakaa Golden Globet, eli kultaiset maapallot vuoden parhaille elokuville, tv-sarjoille sekä niiden tekijöille.

Tänäkin vuonna ehdokkaista on nostettavissa esiin niin selkeitä ennakkosuosikkeja kuin mustia hevosia. Pelkkien katsojalukujen, arvostelujen ja Critics' Choice -palkintojen perusteella on kuitenkin haastavaa sanoa tässä vaiheessa, kuka pokkaa esimerkiksi Oscar-palkinnon Parhaasta Elokuvasta helmikuun lopulla. Keskitytään siis tässä vaiheessa raapaisemaan pintaa ja katsomaan, ketkä niitä kultaisia maapalloja mahdollisesti keräävät - hypoteettisesti.

Parhaat elokuvat

Golden Globeissa palkitaan erikseen paras draamaelokuva ja paras musikaali/komedia. Jälkimmäisen osalta voisi kuvitella, että Hollywood-musikaalien suuntaan kumartava ja Parhaan Elokuvan palkinnon Critics' Choiceilla napannut La La Land olisi ns. varma nakki. Loistavan Whiplashin ohjannut Damien Chazelle on saanut elokuvaansa kenties tämän hetken kuumimman miesnäyttelijän Ryan Goslingin (The Big Short, Drive) sekä iki-ihanan Emma Stonen (The Help, Birdman). Myös elokuvan trailerit antavat vahvasti viitteitä siitä, että luvassa on todellinen musikaali-ilotulitus, jota ei kannata jättää väliin. Elokuva voitti Critics' Choice Awardseilla peräti 8 palkintoa.

Miksei La La Land sitten olisi varma? Mahdollisesti onkin, mutta jos vuoden 2016 parasta ja suosituinta komediaa/musikaalia lähdetään hakemaan, niin etsintä kannattaa aloittaa helmikuusta. Pari päivää ennen ystävänpäivää nimittäin sai ensi-iltansa Ryan Reynoldsin tähdittämä Deadpool, joka on täysin ansaitusti ehdolla myös Globeissa ja ratsastaa ainakin omissa papereissani todella vahvalla mustalla hevosella kohti palkintokautta. Punanuttuinen ja rääväsuinen antisankari on kaikessa mauttomuudessaan vakavasti otettava kandidaatti ja haastaja La La Landille.

Parhaan draamaelokuvan titteli on hieman jännempi, eikä vähiten siksi etten ole nähnyt ehdolla olevista elokuvista, kuin Hacksaw Ridgen. Critics' Choiceista ei tässä kategoriassa liene apua, sillä La La Land jyräsi kaikki Santa Monican illassa. Mitään Mel Gibsonilta pois ottamatta sanoisin silti, että voitto mennee joko Manchester By The Sealle tai Lionille. Suomalaiskatsojat saavat odotella näitä elokuvia vielä tovin, mutta elokuvafestivaalimenestyksen perusteella MBTS lienee suurin suosikki pokkaamaan parhaan draamaelokuvan kultaisen maapallon. Nähtäväksi jää.

Vieraskielisen elokuvan palkinto menee todennäköisesti joko Toni Erdmannille tai Ellelle. Isabelle Huppertin loistava suoritus raiskauksen uhriksi joutuneena liikenaisena oli uskomaton, mutta elokuva poikkeaa muutenkin EU:n Lux Prizella palkitusta Toni Erdmannista. Trillerin ja komedian ohella yksi voittajakandidaatti on Houda Benyaminan koskettava Divines, jonka voi käydä katsastamassa vaikka heti Netflixistä. Tämänhetkinen järjestys voisi mielestäni olla Toni Erdmann, Elle, Divines.

Animaatioelokuvan palkinnosta vääntävät Disney ja Illumination. Zootopia on huikea osoitus siitä, kuinka Disneyllä on taito, kyky ja resurssit tehdä vuodesta toiseen loistavia animaatioelokuvia. Vuosi sitten Inside Out yllätti positiivisesti älykkyydellään ja syvällisyydellään, nyt ollaan palattu hauskuuden ja vauhdikkaiden eläinseikkailujen maailmaan, unohtamatta populaarikulttuurireferenssejä, joita elokuvasta on poimittavissa useita. Sing puolestaan ratsastaa tähtinäyttelijöillä, kuten Matthew McConaughey ja Reese Witherspoon. Myös Seth McFarlane ja Scarlett Johansson löytyvät castista, joten laatua on luvassa myös animaatiomusikaalin puolelta. Kolmas vaihtoehto voisi olla - myös Disneyn - Moana, joka tuskin yltää kuitenkaan samalle tasolle, kuin kaksi suurempaa suosikkia.

Parhaat näyttelijät

Palkintogaaloissa kiinnostavat myös elokuvien näyttelijät. Globeissa on kuitenkin niin monta kategoriaa, että kaikkien ehdokkaiden läpikäymisestä saisi aikaan romaanin - tai novellikokoelman. Jotain on kuitenkin sanottava, joten yritetään pitää homma simppelinä. En myöskään koske sivuosapalkintoihin tässä kirjoituksessa - pahoittelut siitä.

Andrew Garfield, Ryan Reynolds, Ryan Gosling ja Casey Affleck. Neljä vahvaa miestä, neljä roolisuoritusta. Aiemmin pelkkiä ehdokkuuksia, Goslingilla runsaimmin. Nyt kaksi heistä palkitaan Globella, sillä Garfield ja Affleck ovat ehdolla draaman miespääosapalkinnon ja Ryanit puolestaan musikaali/komedia -kategoriassa. Jos pitäisi arvata, niin Andrew Garfieldin suoritus toisen maailmansodan aseettomana lääkintämiehenä riittänee voittoon. Kuten sanottu, en ole nähnyt Manchester by the Sea -elokuvaa vielä... Gosling voitti jo Critics' Choicen La La Landista, joten olisiko tämä hänen vuotensa - aina Oscareihin saakka? Reynolds on joka tapauksessa musta hevonen punamustissa trikoissa, kaikki on mahdollista. Taustalla ovat myös Colin Farrell (Lobster) ja Viggo Mortensen (Captain Fantastic).

Natalie Portman voitti Critics' Choice -palkinnon roolistaan Jackie Kennedynä elokuvassa Jackie. Ero tähän palkintogaalaan on kuitenkin se, että ulkomaisten toimittajien keskuudessa yltiöamerikkalainen henkilökuva ei välttämättä kuitenkaan ole niin ylivoimainen, kuin pohjois-amerikkalaisten leffakriitikoiden äänestyksessä. Isabelle Huppert on loistava Ellessä, mutta elokuvat ja roolit ovat kovin erilaisia, joten helppoa valitsijamiehillä ja -naisilla tuskin on. Portmanin suorituksesta tuli jollain tapaa mieleen Daniel Day-Lewisin suoritus elokuvassa Lincoln, sillä sitä on selvästi hiottu palkintokautta silmällä pitäen, vaikka elokuva itsessään ei välttämättä ei-amerikkalaiselle juuri mitään merkitsekään. Nämä kaksi naista kuitenkin ovat suosikkeja draaman naispääosapalkinnon voittajaksi.

Musikaali/komedia lienee helpompi. La La Landin pääroolissa nähtävä Emma Stone on suuri suosikki. Mahdollisia haastajia ovat kokeneemmat Meryl Streep (Florence Foster Jenkins) ja Anette Bening (20th Century Women). Olisi kuitenkin yllätys ja jollain tapaa myös väärin mikäli palkinto karkaisi Stonelta - hän on yksinkertaisesti vain niin loistava.

...And the Golden Globe goes to:

Paras Draamaelokuva: Manchester by the Sea
Paras Musikaali/komedia: La La Land
Paras Vieraskielinen elokuva: Toni Erdmann
Paras Animaatioelokuva: Zootopia
Paras Miespääosa - Draama: Andrew Garfield
Paras Miespääosa - Musikaali/komedia: Ryan Gosling
Paras Naispääosa - Draama: Isabelle Huppert
Paras Naispääosa - Musikaali/komedia: Emma Stone

Näillä mennään - ainakin toivon niin. TÄÄLTÄ löytyvät kaikki ehdokkaat ja huomisaamuna myös kaikki voittajat.

Kiitos ja anteeksi pitkästä postauksesta - it's just been a while!

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti