Palkintopöhinää: Lion

Lion | Australia / Iso-Britannia / USA 2016 | 118min | K12


Viisivuotias Saroo katoaa junan mukana isoveljeltään ja ajautuu toiselle puolen Intiaa. Isossa kaupungissa köyhistä oloista tuleva poika joutuu kadulla ja lopulta lastenkotiin. Saroo ei tilanteelle mitään voi, sillä kotipaikan nimeä pieni poika ei kunnolla muista ja äidin nimikin on vain "äiti". Ystävällinen pariskunta Ausraliasta adoptoi pojan ja kun vuodet kuluvat, Saroosta kasvaa mies. Kotia hän ei kuitenkaan koskaan unohda ja kun opiskelukaveri esitelee hänelle Google Earth -nimisen navigointisivuston, päättää Saroo löytää vielä jonain päivänä tien takaisin kotiin äidin, veljen ja siskon luokse.

Lion on draamaelokuva äitiään etsivästä pojasta. Se on myös elokuva pakkomielteestä, joka tekee hallaa psyykeelle ja koettelee ihmissuhteita. Yhtälailla se on Google Earthin isolla rahalla kasatu mainosfilmi, jonka pääosissa nähdään Dev Patel (Slummien miljonääri) ja Rooney Mara (Carol). Kaksi ensimmäistä kuvausta yhdessä tositapahtumiin perustuvan tarinan kanssa nostavat Lionin yhdeksi vuoden kiinnostavimmista draamoista. Myös näyttelijävalintojen suhteen saa ihan luvan kanssa olla innoissaan, onhan sekä Patelilla että Maralla vyöllään Oscar-ehdokkuudet - Maralla jopa kaksin kappalein. Dev Patel palkittiin roolistaan aikuisena Saroona myös tuoreeltaan BAFTA-palkinnolla. Valitettavasti Leijonan karjaisu ei lopulta yllä aivan sille tasolle, mihin sillä eittämättä olisi rahkeet.

Sunny Pawar kuuntelee keskittyneesti Nicole Kidmanin tarinoita Hollywoodin pukuloistosta (Mark Rogers / Filmikamari)
Kadonnut lapsi eksyksissä Kalkuttan miljoonakaupungin kaduilla on kohtalo, joka saa sielun voimaan pahoin. Nuorta Saroo'ta esittävä Sunny Pawar suoriutuu roolistaan vähintäänkin kiitettävästi. Lapsinäyttelijöiden ohjaaminen voi olla ajoittain hyvin raskasta, minkä vuoksi myös ohjaaja Garth Davis saa elokuvastaan tältä osin puhtaat paperit. Saroon trina herättää runsaasti sympatian ja empatian tuntemuksia, eikä lapsi voisi olla aidommin läsnä roolissaan, kuin nuori Pawar omassaan.

Rooney Mara ja Dev Patel vertailevat ehdokkuuksiaan - toistaiseksi Mara on vielä edellä (Mark Rogers / Filmikamari)
Aikuiseksi kasvaminen on tympeää monessa suhteessa. Täytyy kouluttautua, muuttaa pois kotoa, tavata uusia ihmisiä, rakastua ja niin edelleen. Tällaisen melko luonnollisen sirkuksen keskellä olisi ihan suotavaa, jos menneisyyden haamut eivät palaisi jatkuvasti kummittelemaan. Dev Patelin esittämä kolmekymppinen Saroo etsii kotinsa sijaintia Intian valtavalta kartalta takaumina tulevien muistikuvien ja maamerkkien avulla. Siinä sivussa parisuhde Lucyn (Mara) kanssa rakoilee, eikä asioita ainakaan helpota Saroon veljen aiheuttama draama perheen arjessa. Omistautuminen vie Saroon eristyksiin muusta maailmasta eikä oman pään sisältä ole helppoa palata muiden pariin.

Dev Patel kannattelee Lionia kiharoiden peittämillä harteillaan ansiokkaasti (Mark Rogers / Filmikamari)
Lionissa olisi edellytyksiä vaikka kuinka kovaksi elokuvaksi, mutta sen valitettava kaavamaisuus ja yllätyksettömyys - puhumattakaan Googlen häpeilemättömästä tuotesijoittelusta - laskevat sen pisteitä ratkaisevan paljon. Se on toki kuuden Oscarin ehdokas, mutta palkintoehdokkuudet ja mahdollinen menestys lippuluukuilla eivät poista sitä tosiasiaa, ettei se tavoita sitä potentiaalia, mikä Saroo Brierleyn upean hengästyttävällä tarinalla olisi. Ja jos niistä Oscareista puhutaan, niin Dev Patel voi olla hyvin lähellä ensimmäistä Oscar-patsastaan. Muuten elokuva jäänee La La Landin, Moonlightin ja Manchester By The Sean jalkoihin.

Lion on hyvä, muttei niin hyvä, kuin se voisi olla. ARVOSANA 3,5 / 5.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti