R&A16: Maggie's Plan

Maggie's Plan | USA 2015 | 98min | K7


Maggie haluaa lapsen. Hän on oikeastaan halunnut lasta itselleen jo kauan, mutta sopivaa miestä ei tästä maailmasta tunnu löytyvän. Lopulta Maggie päättää hankkia lapsen omin avuin. Sopiva luovuttaja löytyy ja Maggie uskoo onnensa viimein kääntyneen. Juuri silloin hän sattuu työpaikallaan tapaamaan miehen, johon tajuaa rakastuvansa. Mies rakastuu myös häneen ja näytepurkissa olleet siittiöt huuhdotaan viemäriin - melko julmaa. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, sillä mies on naimisissa ja hänellä on lapsia. Avioliiton onnellisuus on kuitenkin vähän niin ja näin, joten sormus sormessa on vain hidastetöyssy matkalla parempaan elämään. Tällaiset asiat eivät kuitenkaa ole niin yksinkertaisia, joten Maggien onkin kysyttävä itseltään: Voiko rakastumisen perua?

Näitä naisia yhdistää rakkaus viiniin - ja Ethan Hawkeen (kuva: Sony Pictures Classics)
 Aivan näin yksinkertainen ja suoraviivainen Maggie's Planin juoni ei tietenkään ole, mutta jos siitä kertoisi yhtään yksityiskohtaisemmin, pilaisi se juuri SINULTA mahdollisen katselukokemuksen. Se ei olisi hyvä juttu. Elokuva itsessään etenee kuitenkin juuri ylläkuvatulla tavalla: vaivattomasti muttei täysin ilman mutkia ja solmuja. Rebecca Millerin ohjaama romanttinen draamakomedia ei ole genrestään huolimatta imelä ja leimallinen, mutta sitäkin herttaisempi. Ja syy tähän on tietysti Greta Gerwig (Frances Ha, Damsels in Distress). Siinä, missä Ethan Hawke ja Julianne Moore tuovat elokuvaan häivähdyksen silkkaa Hollywoodia, Gerwig on oma ihana ja hieman höpsähtänyt itsensä - juuri sellainen siis, kuin hän parhaimmillaankin on! Syystalvinen New York on elokuvan tapahtumapaikkana myös erinomaisen upea ja tyylikäs, ehdottomasti tarkoitukseen sopiva.


Oscar-voittaja Julianne Mooren esiintyminen Ethan Hawken uraorientoituneena vaimona on myös melko komeaa katsottavaa. Maggie's Planin teemoina ovat kolmiodraama, uusioperheet, yhteishuoltajuus ja ennen kaikkea rakkaus, joka on juuri niin perhanan monimutkaista valkokankaalla, kuin se tosielämässäkin saattaa pahimmillaan olla. Elokuva pyörii Gerwigin, Hawken ja Mooren kolmiodraaman ja perhesekoilun ympärillä, mutta Miller pitää langat niin taitavasti käsissään loppuun asti, ettei pakka pääse leviämään käsiin. Jokaisella päähenkilöllä on omat ongelmansa, kenties kaikkein suurimmat juuri Gerwigin näyttelemällä Maggiellä, mutta se ei katsojaa ärsytä. Tavallaan on jopa hellyttävää, minkälaista toimintaa heidän päissään oikein onkaan. Greta Gerwig on ihana ja Maggie's Plan osoittaa todeksi sen, etteivät Frances Ha ja Damsels in Distress olleet vahinkoja, vaan kyseessä on todella kyvykäs näyttelijä ja elokuvantekijä.

Greta Gerwig on Maggie's Planin valloittavin yksityiskohta (kuva: Sony Pictures Classics)
Maggie's Plan ei räjäytä pankkia, mutta taitava ohjaus ja hyvät näyttelijäsuoritukset pelastavat sen romanttisen höpöhöpökomedian leimalta. Arvosana kelvollinen 3 / 5.

Share this:

CONVERSATION

1 kommenttia: