Viskiä ja holhousta

Kippis ja kulaus!


Kävinpä tuossa nimittäin toistamiseen viikon sisällä Stadin kulmilla, mutta siitä joskus toiste. Naamakirjassa ja mediassa on nimittäin sen verran osunut viime aikoina silmään eräs toinen aihe, nimittäin alkoholimainonnan rajaaminen Suomen maassa.

Ja ei siinä mitään! Toki se on herkässä kasvuiässä oleville nuorille ja jo valmiiksi alkoholin ongelmakäyttäjiin kuuluville ihmiskohtaloille uhka, jos bussipysäkin lasitaulussa komeilee tuopillinen Karhua tai lasillinen saksalaista rieslingiä, mutta se mihin tänä viikonloppuna törmäsin pakotti ottamaan kantaa tähänkin aiheeseen.

Helsingin Sanomien 11.10. julkaistussa nettiartikkelissa kerrotaan, kuinka Aluehallintovirasto (Avi) kielsi viski-sanan käytön yksityisissä blogeissa. Kyseisen uutisen voi muuten lukea esimerkiksi TÄÄLTÄ. Avi siis koki, että bloggarit Jaakko "JaskanKaljat" Matikainen ja mushiMALT-blogiaan pyörittävä Nikolas syyllistyivät Olut & viskiexpon törkeään mainostamiseen, sekä alkoholimainontaa koskevien uudistusten ja rajoitusten rikkomiseen. Avi kehotti poikia poistamaan blogeistaan viskiin liittyvät maininnat, jottei tarvitsisi alkaa sulkemaan kokonaisia blogeja ja eväämään koko tapahtumalta anniskeluluvat. Siis mitä? Aivan, kahden blogikirjoituksen vuoksi kokonainen tapahtuma olisi jäänyt ilman viski- ja olutmyyntiä ja anniskelulupia. Ja vain siksi, että blogeissa nyt satutaan puhumaan viskistä ja oluesta ja että blogeissa ilmoitettiin Olut Expon (nimi muutettu koska Avi) juomalistojen sisältö. Herrathan olivat Valviralta saaneet aiemmin luvan kertoa ja arvioida messuilla tarjottavia alkoholituotteita.

Kun Valviran sana kumotaan Avin sanalla, niin tulee näin sote-alalla työskentelevänä mieleen, että mihin voi enää luottaa? Valvira valvoo myös oman alani oloja rautaisella otteella, joten luulisi riittävän, että heidän luvallaan saisi viskeistä ja olusista blogeissa kirjoitella. Mutta tällaisessa holhousvaltiossa tällainen ajattelu on ilmeisesti utopiaa. Mikä sananvapaus?

Holhousvaltio nosti päätään myös lauantain myöhäisillassa, kun velipoikani julkaisi FB:ssa linkin viskitislaamo Glenmorangie'n kotisivuille. Kun linkin avaa, aukeaa vain teksti "Access restricted - Access to this page is restricted due to alcohol laws in your country". Eli mikäli tämä ei ole huono vitsi, niin Suomen alkoholimainontakielto ulottuu nykyisin myös ulkomaisille nettipalvelimille. Luulin, että tällaista blokkailua harrastetaan vain Kiinassa tai Turkissa, ilmeisesti olen ollut väärässä.

Sain lukea lisää holhousyhteiskunnasta, kun samainen veljeni kertoi aikajanallaan, kuinka huoltoaseman tätiä oli käynyt harmittamaan isän ja pojan kolikkopelihetki RAY:n pelipisteellä siinä määrin, että oli tullut torumaan ja valistamaan veljeäni Suomen Laista. Kun huoltsikan mammoilla on aikaa tulla kertomaan ihmisille henkilökohtaisesti lakiasioista kesken työvuoron, niin täytyy vain ihmetellä, miksi tässä maassa on niin paljon työttömiä? Palkattaisiin jokaiselle Aakkosasemalle yksi opiskelijanraasu lukemaan lakia lastensa kanssa pelialueelle eksyneille aikuisille, niin ratkeaisi tämäkin ongelma! Aivan karmeaa jeesustelua, sanon minä...

Sellaista, Suomessa ei siis ole sananvapautta, eikä maalaisjärkeä saa käyttää. Eikä viskistäkään puhua! Mutta kerronpa silti, ihan vain saadakseni s-postia Aluehallintovirastolta, että nautin eilisiltana harvinaisen hyvää Knob Creek Kentucky Straight Bourbon -viskiä, on the rocks. Hyvää oli ja MIKÄLI tätä herkkua on saatavilla myös Olut Expossa, niin maistakaa ihmeessä! Olutexpo Finland siis Helsingin Kaapelitehtaalla 24.-26.10. Kippistä vaan!


Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti