Eurooppalaiset maalintekokarkelot

8 ottelua - 40 maalia.

Tiistaina nähtiin historiallinen Mestarien Liigan kierros. Pelkästään Lontoossa, Roomassa ja Barysaussa iskettiin yhteensä 21 maalia. Yhden pelipäivän maaliennätykset pantiin kerralla uusiksi ja saatiinpa Lionel Messin rinnalle uusi kaveri 5 maalia ottelussa tehneiden listalle. Kerrassaan huikeaa!

Lontoossa Chelsea ryöpytti slovenialaista Mariboria 6-0 lukemin. Kotijoukkueen tehokkain oli Eden Hazard, joka iski kolme häkkiä, joista yksi merkittiin vastustajan omaksi maaliksi. Stamford Bridgen illassa olisi ollut aineksia isompiinkin teurastajaisiin, mutta Hazardin ajoittainen itsekkyys ja muuan Diego Costan puuttuminen huomioon ottaen, 6-0 on ihan käypä tulos ja vieläpä Chelsean historian suurin voitto Mestarien Liigassa.

Valko-Venäjällä nähtiin ukrainalaisinvaasio, kun Shakhtar Donetsk murskasi BATE Borisovin 7-0 lukemin. Ottelussa tehtiin jalkapallohistoriaa, sillä vierasjoukkue Shakhtarista tuli ensimmäinen joukkue, joka takoo ensimmäisellä puoliajalla 6 maalia Mestarien Liigassa. Luiz Adriano pelasi itsensä historiaan iskemällä 16 minuuttiin 4 maalia ja koko ottelussa brassi nakutteli 5 täysosumaa. Adrianosta tuli myös liigan historiassa vasta toinen pelaaja, joka pystyy viiteen maaliin yhdessä ottelussa. Kyllä, se toinen on Leo Messi.

Bayern Munchen osoitti Stadio Olimpicolla, että vaikka AS Roma olisikin yksi Serie A:n voittajasuosikeista, on se silti kovan paikan tullen valovuosia jäljessä maailman kärkeä. Arjen Robben näytti esimerkkiä, kun vierailijat takoivat taukolukemiksi Rooman illassa 0-5. Toisella puoliajalla lukemia vielä kaunisteltiin ja saksalaiset pääsivät kotimatkalle 1-7 vierasvoitto takataskussaan.

Tällaiset maalintekokarkelot saavat miettimään, kuinka järkyttäviä tasoeroja Mestarien liigan sisällä onkaan ja, kuinka kaukana Suomi on vielä tästä kaikesta. Yleisradiossa ja Palloliitossa ollaan ilmiliekeissä Erkka V Lehtolaa ja Kuningas Litmasta myöten, kun HJK selvittää tiensä Eurooppa Liigaan, eikä suotta, vaikka Klubi onkin hävinnyt kaksi ensimmäistä europeliään tällä vuosituhannella maalierolla 0-5. Euroopan kerman seassa tuollainen maaliero olisi kaukainen haave, mikäli hypoteettisessa alkulohkossa olisi vastassa esimerkiksi FC Bayernin, Chelsean tai edes Shakthtarin kaltaisia joukkueita. Ja kun muistetaan, että HJK on Suomessa kuitenkin se yksi ja ainoa joukkue, jolla on edes jonkinlaiset mahdollisuudet haastaa Euroopan muita joukkueita näissä "isoissa peleissä", niin ei mikään ihme jos porukka seuraa mieluummin jääkiekkoa. Vaikka, eipä Liigassakaan ilmeisesti kovin hyvin mene, mitä katsojalukuihin tulee...

Mutta ne tasoerot... Olisiko sittenkin parempi, että UEFA pudottaisi Mestarien liigan joukkuemäärää 32:sta esimerkiksi 24:ään. Tai suoraan ronskisti 16:een. Tällöin sarjassa pelaisivat oikeasti vain suurimpien sarjojen MESTARIT, sanotaanko vaikka 6 suurimman sarjan. 10 muuta paikkaa karsittaisiin UEFAn rankingissa alempana olevien maiden kesken. Tällöinkin tulisi todennäköisesti valtavia maalikarkeloita ja tasoerot ruohonjuuritason ja kerman välillä olisivat selvät, mutta tällainen lyhyempi sarja helpottaisi isojen seurojen kotimaan liigoissa jaksamista. Englannissa on vuosikaudet - milloin Alex Fergusonin, milloin Jose Mourinhon toimesta - itketty sarjajärjestelmän raastavuudesta ja talvitauon puuttumisesta. Jos Mestarien liigassa olisi vain 16 joukkuetta, pelaajien jaksaminen ja loukkaantumisriski olisivat paremmin hallittavissa.

Illan muita voittajia olivat Barcelona, Schalke, PSG ja FC Porto. Nämä tekivät yhteensä vain 10 maalia. Moskovassa CSKA ja ManC iskivät 2-2 tasurin. Luis Eduardo vaihtoi Messin, Iniestan ja Neymarin kentältä kesken Ajax-ottelun, ilmeisesti viikonlopun El Clasicoa silmälläpitäen. Toivottavasti Carlo Ancelotti ymmärtää huomisessa Liverpool-ottelussa huiluuttaa Ronaldoa ja Benzemaa, sekä jalkavammaista Gareth Balea, ettei Blaugrana saa liikaa tasoitusta lauantai-iltana.

Tällainen avaus tällä kertaa, nyt striimiä etsimään ja NHL-kierros eetteriin, hyvää yötä!