Ahman joutsenlaulu: Logan


 Logan | USA/Kanada/Australia 2017 | 137min | K16


Vuosi 2029. Logan (Hugh Jackman) herää Teksasin El Pasossa outoon meteliin. Meksikolaisnuoriso on päättänyt irrottaa kromivanteiset renkaat hänen limusiinimittaisesta autostaan. Logan yrittää tehdä pojille selväksi, ettei heidän kannattaisi naarmuttaa kromivanteita, mutta raihnaisen vanhan miehen sanat kaikuvat kuuroille korville. Tämän seurauksena Logan joutuu antamaan pojille isän kädestä siinä määrin, etteivät he jatkossa varasta vanteita kuin enkeleiltä. Meksikon puolella Logania odottavat albiinomutantti Caliban (Stephen Merchant) sekä kenties Loganiakin raskaammin vanhentunut Charles Xavier (Patrick Stewart). He kohtaavat nuoren tyttömutantin, joka muistuttaa hämmentävän paljon Logania ja hänen huolehtimisestaan tulee vastentahtoisesti yksi harmaantuneen Loganin päätehtävistä jatkossa.

Logan on ohjaaja James Mangoldin (Walk the Line, 3:10 to Juma) toinen Wolverine-elokuva. Sen on tarkoitus olla myös Hugh Jackmanin joutsenlaulu vihaisen ahman roolissa ja kun elokuvan katsoo voikin todeta, että näin - ainakin toivottavasti - onkin. Viimeisten kolmen Wolverine-aiheisen elokuvan perusteella lähes 200-vuotias mutantti on harmaantunut, ikääntynyt ja hidastunut todella ratkaisevasti. Elokuvan K-16 -ikärajoitus on hyvin perusteltu, vaikka verellä ja kirosanoilla mässäily ovatkin asioita, jotka tekevät katselukokemuksesta ajoittain hieman pakonomaista. Elokuvasta kohistiin sen "R-luokituksen" vuoksi, mutta Suomessa elokuvalle ei K-18 -leimaa niin vain lätkäistäkään. Silti Logania voidaan kevyesti pitää parhaana supersankarielokuvana tai ainakin parhaana Wolverinea käsittelevänä elokuvana, mitä tähän päivään mennessä on tehty.

Mies ulkoiluttamassa seniiliä isäänsä meksikolaisessa vanhainkodissa. © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation
Elokuva sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa mutantit ovat pääasiallisesti kuolleet tai muuten kadonneet kartalta. Professori X kokee jonkinasteista häpeää aiempien vuosien tapahtumista, joiden kulku jää kuitenkin katsojalle arvoitukseksi. Elokuvassa otetaan melko rohkeasti kantaa myös Yhdysvaltain nykytilaan ja maalaillaan ohimennen uhkakuvia siitä, mitä esimerkiksi Meksikon rajalle rakennettava muuri saattaisi aiheuttaa. Se poikkeaa tavanomaisista supersankarielokuvista normaalia paremmin rakennetun juonen lisäksi myös siten, että ainakaan allekirjoittaneen silmään ei osunut yhtään sukkahousuihin tai spandexiin pukeutunutta supersankaria, mikä on todella hyvä asia. Harmaan ja joutsenlauluaan laulavan Wolverinen huojuvan ja hajoilevan kuoren alta alkaa myös pikkuhiljaa paljastua inhimillisiä piirteitä, mikä herättää aluksi epäilyksiä mutta loppua kohden elokuva muuttuu niin reilusti draaman puolelle, ettei aito Wolverine-fani voi olla liikuttumatta.

Loganista on yllättävän vaikea kirjoittaa ilman, että spoilaa mitään ratkaisevaa ja olennaista. Silti siitä on helppo todeta se minkä jo aiemmin sanoin: se on yksi parhaista ellei paras supersankarielokuva, mitä Marvelin elokuvauniversumista on tullut. Synkkyydessään se yltää ajoittain lähes DC:n Batman-elokuvien tasolle, mutta X-Men -elokuvien tyylille uskollisena Mangold on ujuttanut mukaan sopivan määrän mustaa huumoria, joka pitää kokemuksen Marvel-faneille miellyttävänä. Hugh Jackman ja Patrick Stewart tekevät omalla tavallaan hieman erilaiset X-Men -suoritukset ja nuorta Lauraa näyttelevä Dafne Keen tulee toivottavasti saamaan osastaan edes jonkinlaisen jatkopahvin Marvelilta - sen verran kiinnostava hänen hahmonsa elokuvassa on.

Dafne Keenin Laura on elokuvan kiinnostavimpia hahmoja. © 2016 Twentieth Century Fox Film Corporation
Jos Hugh Jackmanin ura Wolverinena on ohi, niin ainakin saaga sai arvoisensa päätöksen. En tarkoita tällä K-16 -leimaa, enkä edes elokuvan loistavasti rakennettua ja klassikkoelokuvareferenssillä ryyditettyä loppua. Tarkoitan tällä sitä, kuinka toimivasti ja sopivasti mies on vanhentunut ja harmaantunut roolihahmoonsa nähden. Toki tästä saadaan kiittää myös elokuvan meikkausosastoa, mutta meikillä ei saa sellaista olemusta, minkä Jackman tunnetuimpaan roolihahmoonsa Loganissa tuo. Kuten totesin, Wolverine-fanin silmäkulma kostui, vaikkei elokuva elokuvana mikään jättipotti olekaan. Supersankarielokuvana se on kuitenkin loistava ja Wolverinea koskevista teoksista kokonaisin, toimivin ja komein.

Arvosana: 3,5 / 5.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti