Kesäfiiliksiä ja Tuottajan Duuneja

Kesä senkun etenee, sade piiskaa peltoja ja mikä parasta: elokuvat pyörivät kaikesta tästä huolimatta!
Tulin valituksi opiskelemaan kulttuurituotantoa Metropolia Ammattikorkeakouluun. Mitä sitten? No sitä sitten, että todistin juuri itselleni, ettei 27-vuotias ole liian vanha heittäytymään johonkin uuteen ja tuntemattomaan ja ennen kaikkea vaihtamaan alaa. Helsinkiin muuttamisen aiheuttaman alkujärkytyksen jälkeen asiat alkavat loksahtaa pikkuhiljaa paikoilleen ja huolimatta opiskelijoiden surkeasta asuntotilanteesta, onnistuin saamaan kohtuuhintaisen soluhuoneen kohtuullisella etäisyydellä Helsingin keskustasta ja ennen kaikkea kampukseltani. Asiat järjestyvät siis, peruna kerrallaan.

Mutta ennen kuin kulttuurituottajan hommia voi lähteä opiskelemaan, niin täytyyhän niistä hankkia myös hieman kokemusta etukäteen. Voi sitten ensimmäistä tapahtumatuotantoa suunniteltaessa ylpeänä todeta, että "Minäpä olen tehnyt kaikki nämä virheet jo aiemmassa elämässäni". Toimin siis niin taiteellisena johtajana, kuin vastaavana tuottajanakin minikokoisessa elokuvatapahtumassa kotiseudullani Kyyjärvellä. Kyyjärven Kinoviikko järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja kuten arvata saattaa, uuden kulttuurimuodon istuttaminen ja juurruttaminen pienelle pohjoisen Keski-Suomen paikkakunnalle ei käy ihan hetkessä.


6.-9.7. järjestetyn elokuvatapahtuman kattojärjestönä toimi Keski-Suomen Elokuvakeskus ja tärkeimpänä yhteistyötahona Kyyjärven Kunnan Kulttuuritoimi. Täytyy heti kärkeen todeta, että kun minulle lätkäistiin vastuu tapahtuman tuottamisesta, niin niskassani oli jo valmiiksi pääsykoerallin vuoksi sen verran paljon asioita, että suostuin sulasta hulluudesta - ehkä myös rakkaudesta elokuvaa ja kotiseutuani kohtaan. Mutta jälkikäteen ajateltuna se kannatti, sillä tilaratkaisut Nuorisotalo Rientolan sekä Mikojanin Linnan suhteen eivät olisi voineet olla toimivampia. Positiivista täyteen buukatulla markkinaviikolla oli myös se, että vaikka käsinpoimimieni elokuvien katsomot eivät täyttyneetkään kuin Sodiksessa tai R&A:ssa, niin kaikki jotka kävivät, olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja tämä on merkittävä asia tulevaisuuden kannalta. Nyt elokuvan siemen on istutettu Kyyjärvelle ja tulevan syksyn ja talven aikana sitä tulee kastella ja antaa maineen kasvaa. Voisin lyödä vaikka vetoa, että huikea 93:n kävijän ennätys tulee ensi vuonna lyödyksi.

Kyllä täällä kelpaisi elokuvia pyöritellä toistekin (kuva: Teemu Kauppi / KSEK)

Huomasin - mopatessani Rientolan salin lattiaa Angry Birdsin jälkeen - että tämä hommahan on aivan mahtavaa! Minusta se on hyvä merkki kun ajatellaan, että reilun kuukauden päästä aloitan opinnot, joiden päätyttyä tarkoitus olisi tuottaa Kinoviikon kaltaisia tapahtumia ihan palkkatyön alaisuudessa. Ei pidä ymmärtää väärin, pidän nykyisestäkin työstäni melko paljon. Pidän työyhteisöstäni ja asiakkaistanikin. Tuollainen leffahulluttelu ja sen tartuttaminen muihin nyt vain sattuu tuntumaan aivan parhaalta jutulta. Ja kuten sanoin tapahtuman aikana niin KSEKin maakuntavastaavalle kuin Viiden Kunnan Sanomien toimittajallekin: Henkilökohtaisesti minua ei kiinnosta tippaakaan, onko esittämäni elokuva loppuunmyyty. Suuremman tyydytyksen saan siitä, että ne ketkä näytökseen saapuivat, poistuvat sieltä hymy huulilla ja uutta elämystä rikkaampina.

Festarivieraille tarjoiltiin munkkikahvien ohessa myös asiantuntevia alustuksia - Tässä Speden Näköradiomieheen
(kuva: Teemu Kauppi / KSEK)

Hienointa oli kuitenkin huomata se, kuinka yksin tuottaja voi halutessaan hommassaan olla. Kyyjärvellä tällaista huolta ei ollut ja noh, suurin kiitos ja vuoden talkoolainen -palkinto menee ainakin tästä tapahtumasta omille vanhemmilleni. Myös KSEKiltä ja Kyyjärven kunnalta saatu "vapaat kädet" -luotto lämmitti mieltä ja pahimmistakin sudenkuopista selvisi, kun muisti että helvetti, minullahan on täysi taiteellinen vapaus tehdä tätä hommaa, tämä on minun tapahtumani. Hienojen ihmisten kanssa on hieno tehdä töitä. En varmasti lopeta näitä hommia - ikinä!

Tällaista tällä kertaa. Tässä vielä tapahtuman ohjelma, ensi kerralla alan kahlaamaan läpi Sodiksen leffatarjontaa ainakin yhden elokuvan verran. Törmäillään!

6.7.2016
Angry Birds | USA / SUOMI 2016 | 97min | DCP

7.7.2016
Lyhytelokuvia Keski-Suomesta | SUOMI 1945 / 1958 | 60min | 16mm
KAVI Klassikko: Niskavuoren Naiset | SUOMI 1938 | 84min | DCP

8.7.2016
Näköradiomiehen Ihmeelliset Siekailut | SUOMI 1969 | 87min | 16mm
Mandariinid - Mandariinit | VIRO / GEORGIA 2013 | 87min | DCP

9.7.2016
Nälkämaan Sampo | SUOMI 2016 | 99min | DCP

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti