Kevätpörriäinen: Valotus 2016

Toukokuun ensimmäiset päivät ovat takana ja tänään pääsi jo avaamaan shortsikauden toden teolla, rohkeimmille oli tarjolla jopa auringonottokeliä. Itse selvisin kierroksella frisbeegolfia - shortseissa ja hihattomassa paidassa. Huomenna pääsee aloittamaan myös rantalentopallokautta ja koska koko loppupäivä meneekin sitten vähän paremmassa seurassa, on kirjoitushommat ajoitettava jälleen yövuoroon.


Sodankylän Elokuvajuhlat vilautti lisää paljasta pintaa ohjelmistonsa tiimoilta ja tekijävieraidenkin osalta peli on saatu avattua. Koska Sodikseen on kuitenkin vielä yli kuukausi aikaa, niin keskitytäänpä tällä kertaa hieman paikallisempiin juttuihin. Keski-Suomen Elokuvakeskus nimittäin tuo Jyväskylän elokuvakevääseen raikkaan kansainvälisen tuulahduksen Valotus -elokuvafestivaalin muodossa. Tapahtuma järjestetään ensi viikolla (!!!) - tarkemmin 13.-14.5. ja tapahtumapaikkana on Kampus Kinon kävijöille tällä kaudella tutuksi tullut Valjakka -auditorio JAMKin Rajakadun kampuksella.

Credit: Keski-Suomen Elokuvakeskus ry
Valotus -festarin paino on kansainvälisyydessä ja tapahtuman kuusi elokuvaa tulevat peräti viidestä (5) eri maasta. Valtavirtaelokuvien ulkopuolelta tulevat teokset tuovat mukavaa vaihtelua supersankarielokuvien, hömppäkomedioiden ja Angry Birdsin hallitsemaan kesäkauteen. Kuusi elokuvaa on sen verran pieni otos, etten aio valehdella ja poimia "täkyjä" ohjelmistosta vaan, parhaan tietoni mukaan, perustella miksi jokaisen vähänkään elokuvista välittävän tulisi keskittää kaikki energiansa siihen, että istuu perjantai-illan ja koko lauantai-päivän Rajakadulla sen sijaan, että katsoisi esimerkiksi pubissa lätkän MM-kisoja.

Vaikka Moskovassa ja Pietarissa luistellaankin maailmanmestaruusmitaleista Ettani tiukasti ylähuulessa, niin 13.5. ja 14.5. pelataan vielä alkusarjan pelejä ja esimerkiksi perjantaina Suomileijonat eivät ole lainkaan kaukalossa. Lauantaina Suomi pelaa Ranskaa vastaan jo puoliltapäivin, joten kolmannen erän skippaaminen riittää siihen, että ehtii itselle ja kaverille lipun päivän näytöksiin ostaa.

Perjantain ehdoton timantti on tietysti USA - Unkari, joka sekin ehtii hyvin loppua ennen iltaseitsemää, kun festivaalin avauselokuvana nähtävä Tarina Rakkaudesta ja Pimeydestä (2015) pyörähtää käyntiin. Oscar-voittaja Natalie Portmanin (Black Swan) esikoisohjaus käsittelee 40- ja 50-lukujen Jerusalemissa varttuneen pojan matkaa sodan keskeltä kirjailijaksi sekä hänen äidistään, joka painii omien ongelmiensa kanssa. Elokuva on puhuttu hepreaksi, joten jo pelkästään Portmanin kielitaidosta nauttimisen vuoksi kannattaa ottaa suunnaksi Kauppakadun sijaan Rajakatu.

Avajaisilta jatkuu toisen näyttelijästä ohjaajaksi heittäytyneen tähden - Ryan Goslingin (Drive, The Notebook) esikoisohjaustyö Lost River (2014). Toisin kuin Portman, Gosling malttaa pysytellä koko elokuvan ajan kameran toisella puolella. Fantasiakauhun pääosissa nähdään mm. iki-ihana Saoirse Ronan (Brooklyn) ja elokuvan on kuvannut esimerkiksi Gaspar Noén luottokuvaajana tunnettu Benoït Debie, joten myöskään Goslingin ohjausdebyyttiä tuskin kannattaa jättää katsomatta.

Lauantai on Valotuksen pääpäivä, kun vuorossa on peräti neljä hienoa elokuvaa eri puolilta Eurooppaa. Päivän polkaisee käyntiin meillä jo Kino Metson 10-vuotisjuhlanäytöksessä nähty islantilainen Hrútar - Pässit (2015). Grímur Hákonarsonin ohjaama elokuva islantilaisessa pikkukylässä asustelevista ja toisistaan etääntyneistä veljeksistä vangitsee katsojan puoleksitoista tunniksi penkkiinsä verkkaisesti etenevän tarinan ja Islannin henkeäsalpaavien maisemien avulla. Pässit palkittiin viime vuonna mm. Cannesin Elokuvajuhlilla.

Kun pässiveljekset ovat - toivottavasti - saaneet riitansa sovittua, on aika vaihtaa kieltä islannista suomeen. Arto Halosen (Sinivalkoinen Valhe, Isänmaallinen Mies) tuorein teos Valkoinen Raivo kertoo Laurista, joka koki lapsuudessaan koulukiusaamista ja oli sen myötä vähällä toteuttaa massamurhan kostona kaikille häntä kaltoin kohdelleille. Koulukiusaaminen on alati ajankohtainen ja ihmisiä puhuttava aihe ja elokuvan jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan aiheesta asiantuntijakaartin johdolla.

Rajakadun lauantai-ilta jatkuu virolais-georgialaisella sotadraamalla Mandariinid (2013). Parhaan Vieraskielisen Elokuvan Oscar-ehdokkuudella huomioitu teos kertoo kahdesta miehestä, jotka jäävät keräämään mandariinisatoa Georgian sodan keskellä vuonna 1992. Jotta katsojan ei tarvitse seurata puoltatoista tuntia pelkkää hedelmien poimintaa, ilmestyy miesten oven taakse kaksi eri puolilla sotivaa, haavoittunutta sotilasta. Zaza Urushadze kuvaa elokuvassaan komeasti niin sodan mielipuolisuutta, kuin ihmisten suvaitsevaisuuttakin.

Festivaalin päättää niin ikään Oscar- ja Golden Globe -ehdokas, Cannes -palkittu draama suoraan Turkista, kun Valjakka -auditorion kankaalle heijastetaan Deniz Gamze Ergüvenin käsikirjoittama ja ohjaama Mustang. Elokuva kertoo koskettavan tarinan viidestä sisaruksesta, jotka joutuvat kohtaamaan nyky-Turkissakin ajankohtaisen vaimotehtaan kurjuuden. Tytöt kuitenkin tukevat toisiaan ja auttavat toisiaan selviytymään koettelemuksista, joita epätasa-arvoinen maailma heille tarjoilee. Elokuva sisaruudesta päättää hienolla tavalla Valotus -festivaalin komean viikonlopun.

---

VALOTUS -Elokuvafestivaali Jyväskylän ammattikorkeakoulun Valjakka -auditoriossa siis 13.-14.5. Koko ohjelma ja lisätietoja lipuista sun muusta yhtä tärkeästä löytyy TÄÄLTÄ. Saavu paikalle, lupaan ettet pety!

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti