Palkintopöhinää: Vakoojien Silta ja Brooklyn

The Bridge Of Spies - Vakoojien Silta (2015, USA)


Vuosi 1960. Kylmä Sota. CIA vangitsee Yhdysvalloissa Neuvostoliiton pussiin vakoilevan Rudolf Abelin (Mark Rylance). Toisaalla Neuvostoliitto ampuu alas peiteoperaatiossa CIA:n leivissä lentäneen Gary Powersin (Austin Stowell). Pariisin rauhanneuvottelut tyssäävät kuin seinään ja maailmalla pelätään entistä enemmän ydinsotaa. Tilannetta purkamaan palkataan vakuutusasianajaja James Donovan (Tom Hanks), joka lähtee neuvottelemaan vankien vaihdosta tuoreeltaan muurin kahtiajakamaan Berliiniin.

Tom Hanks ja Mark Rylance pohtivat, joutuuko Oscar-gaalassakin kävelemään siltaa pitkin (Walt Disney Studios)
Vakoojien Silta on yksi vuoden odotetuimmista ja ylistetyimmistä draamoista. Elokuvan tunnelma on jännittynyt alkuminuuteilta saakka ja Tom Hanks tekee alkuhetkistä asti vakuuttavan roolisuorituksen, jonka perusteella palkkaisin hänet hoitamaan omat mahdolliset vakuutuspetokseni koska vain. Elokuva on nostettu top10 ja jopa top5 -listauksiin alkuvuoden Palkintokauden alla, mutta pahoin pelkään, että menestys Yhdysvaltojen ulkopuolella jää melko vähäiseksi. Vaikka tarkoituksena onkin kuvata Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisen rauhanprosessin elvyttämistä, paistaa tietynlainen amerikkalaisten sotaelokuvien leimaksikin muodostunut ääripatriotismi toteutuksesta läpi. Tom Hanks ja etenkin Abelia näyttelevä Mark Rylance tekevät kuitenkin niin vahvat roolisuoritukset, ettei elokuvaa voi olla suosittelematta ja nostamatta ehdokkaaksi vähintäänkin miespääosa- ja miessivuosa-Oscareiden ehdokaslistalle. Ohjaajantuolin täyttävä Steven Spielberg palaa elokuvan myötä myös takaisin palkintopöhinöiden pariin - ja tekeekin sen vakuuttavasti.

Vakoojien Silta saa 3½ / 5 tähteä.

---

Brooklyn (2015, Irlanti/USA/Kanada)

Eilis Lacey (Saoirse Ronan) on nuori punatukkainen irlantilaistyttö, joka siskonsa Rosen (Fiona Glascott) järjestämänä muuttaa kokeilemaan onneaan Amerikan Yhdysvaltoihin ja New Yorkiin. On vuosi 1952 ja Rose haluaa pikkusiskolleen paremman tulevaisuuden, jota useat irlantilaiset ja muutkin eurooppalaiset sotien jälkeen lähtivät etsimään Atlantin toiselta puolen. Eilis asettuu New Yorkissa muiden irlantilaissiirtolaisten tavoin Brooklyniin ja saa töitä suuresta tavaratalosta. Koti-ikävä vaivaa Eilisiä pitkään, mutta kuten elokuvissa on tapana, rakkaus muuttaa kaiken. Eilis tapaa italo-amerikkalaisen Tonyn (Emory Cohen), joka osoittautuukin täydelliseksi mieheksi - huolimatta baseball-fanittamisestaan. Kaipuu kotiin on kuitenkin kova ja nurkan takana odottaakin jo käänteitä, jotka asettavat Eilisin tilanteeseen, jossa on tehtävä vaikeita päätöksiä.

Näyttelijätärkolleegat valmistavat Saoirse Ronania sen varalle, että Governors Ballin illallisella tarjotaan spagettia

Brooklyn on elokuvaversio Colm Tóibínin vuonna 2009 julkaisemasta samannimisestä romaanista. Elokuvassa tulevat vahvasti esiin irlantilaisuus ja vahvat perhearvot, jotka vaikuttavat myös päähenkilön tekemiin päätöksiin hyvin voimakkaasti. Elokuva on englannin eri murteita rakastavien ihmisten juhlaa, kun päästään kuuntelemaan niin irlannin-, new yorkin-, kuin italoamerikkalaistenkin murteita - itselleni nämä kyseiset murteet ovat hunajaa korville. Saoirse Ronan (Atonement, Hanna, The Host) tekee komean suorituksen Eilis Laceynä, joka kasvaa elokuvan aikana pelokkaasta ja epävarmasta irlantilaistytöstä päättäväiseksi ja itsevarmaksi maailmannaiseksi. Elokuva onkin nimenomaan Eilisin kasvutarina ja Ronanin suoritus onkin huomioitu jo Golden Globe- ja SAG -naispääosaehdokkuuksilla. Nähtäväksi jää, yltääkö elokuva muutoin sellaiselle tasolle, jolla palkintoja kahmitaan, BAFTA-ehdokkuudet kun ovat vielä julkaisematta. Elokuvan näyttelijäkaarti on muutoinkin komeaa luettavaa, kun mukana ovat niin Domhnall Gleeson (Star Wars: The Force Awakens) kuin loistava Jim Broadbentkin (Moulin Rouge!, Iris).

Saoirse Ronanin suorituksen myötä Brooklyn saa 4 / 5 tähteä.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti