Star Wars: The Force Awakens

Hiljaiselo on ollut niin pitkä, että melkein unohdin itsekin tämän blogin olemassaolon. Onneksi viime keskiviikkona tuli ensi-iltaan sen verran kova ja hehkutettu filmi, että pakkohan minunkin on siitä sanottavani sanoa. Kuitenkin, koska ensi-illasta ei ole vielä edes viikkoa, en lähden tässä nyt sen syvällisemmin spoilailemaan tai tonkimaan elokuvan sisällöllistä perimää, ettei kellekään blogini kolmesta lukijasta tulisi pahaa mieltä.


Mark Hamillin poissaolo pelastaa elokuvan julisteen (LucasFilm Ltd)

Star Wars - The Force Awakens (2015, USA)

J.J. Abramsin (M:i:III, Star Trek) ohjaama ja George Lucasin luomaan maailmaan perustuva seitsemäs Star Wars -elokuva kertoo ajasta n. 30 vuotta Jedin Paluun jälkeen ja sijoittuu kaikille tuttuun avaruusmaailmaan. Luke Skywalkerin, Han Solon ja Leia Organan tuhoaman Imperiumin jälkeen uusi uhka on nousemassa The First Order -nimisen ryhmittymän muodossa. Ryhmä terrorisoi galaksia ja pyrkii kaikin keinoin tuhoamaan Kenraali Leian (kyllä, kenraali) johtaman The Resistancen. Viimeinen jedimestari Luke Skywalker on myös tapetilla, koska on kadonnut ja hänen perässään ovatkin sekä First Order, että Resistance...

Harrison Ford päätti vielä kerran haistella menestyksen tuulia urallaan (LucasFilm Ltd)

Näin ensimmäisen Star Warsini ollessani alle kouluikäinen, isoveljeni oli nauhoittanut jostain VHS:lle The New Hope -nimisen avaruusseikkailun, josta päällimmäisenä juuri lukemaan oppineelle ja ensimmäistä englanninkielistä elokuvaansa katselevalle pikkupojalle jäivät Chewbaccan, R2-D2:n ja Darth Vaderin ohella mieleen valomiekat, "läjäyttimet" ja avaruustaistelut. Reilut parikymmentä vuotta myöhemmin istuin ystävieni kanssa odotukset tappiin viritettyinä Finnkino Fantasian penkissä ja tajusin jännittäväni alkutekstejä enemmän, kuin minkään muun elokuvan kohdalla elämäni aikana. Vaikken mikään aivan tajuttoman hc-fani olekaan, niin edellisten kolmen Star Wars-oksennuksen jälkeen toivoin parasta ja pelkäsin pahinta.

Daisy Ridley ja John Boyega räjäyttivät juuri aiemmat lipunmyyntiennätykset atomeiksi kiertoradalle (LucasFilm Ltd)

No kannattiko se? Spoilaamatta elokuvaa sen enempää niiltä, jotka sitä eivät ole vielä nähneet, niin sanotaanko että "olosuhteisiin nähten, ruoka on hyvää". Eli jos elokuvan aikana kykenee unohtamaan sen, että kyseessä on trilogian avausosa ja että elokuvasarjan oikeudet omistaa tätä nykyä Disney ja kykenee olemaan vertailematta elokuvaa kuuteen aiempaan Star Warsiin, niin Kyllä, odotus ja hype kannattivat. Mutta tällaiseen nautintoon taitaisivat päästä ainoastaan ne neljä ihmistä, jotka menivät katsomaan The Force Awakensia ilman mitään ennakkokäsitystä Star Warsin maailmasta ja taustatarinasta. Heille tämä on varmasti mitä mainiointa sci-fi -viihdettä. Itse katsoin leffaa ehkä liiankin kriittisin kiikarein ja senkin vuoksi halusin sulatella muutaman päivän näkemääni, ennen kuin aiheesta mitään kirjoitan. Nytkään tästä ei spoilausvaaran takia mitään oikeaa arviota tule, ennemminkin kokemuksen arviointia.

Adam Driverin näyttelemä Kylo Ren sai tarpeekseen Disney-huumorista (LucasFilm Ltd)
Star Wars: The Force Awakens palauttaa jälleen tasapainon Voimaan päättämällä kymmenvuotisen kauden ilman Star Wars -elokuvia. Se onnistuu myös hienosti esittelemään uudet hahmot ja herättämään fanipoikien ja -tyttöjen kiiman myös seuraavaa osaa varten - kaksi vuotta tulee olemaan pitkä aika odotella. Elokuva alkaa komeasti, mutta noin tunnin jälkeen tunnelma hieman lässähtää ja Disneyn seikkailuhuumori ottaa vallan dialogeissa - tätä en toivonut, vaikka tätä pelkäsinkin. Kuitenkin loppua kohden meininki niin valkokankaalla kuin katsomonkin puolella paranee jälleen siinä määrin, että lopulta The Force Awakens lunastaa intergalaktiset odotuksensa ja nousee yhdeksi vuoden komeimmista elokuvista. Tykkäsin, jatkoon, dvd-hankintalistalle ja mahdollisimman pian uudelle kierrokselle, jotta leffasta saa paremman ja vähemmän kriittisen kuvan myös allekirjoittaneen silmissä.

Star Wars: The Force Awakens saa - fanipojan bonuksen turvin - 3½ / 5 tähteä.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti