Arktisen Upeeta + BAFTA-höpinät

Näin se vaan menee. Kun koulutehtävät kasaantuvat ja deadline lähestyy, paras mahdollinen keino hoitaa asia on tietysti siirtää koulutehtävät sivuun, käydä tekemässä kunnon jalkatreeni ja lähteä elokuviin.

Pari sanaa BAFTA-gaalasta. Brittien Elokuva-akatemian vuosittaiset palkinnot jaettiin jälleen sunnuntaina ja lähes suoraa lähetystä pystyi seuraamaan myös Suomessa (!!!) TV5:n välityksellä. SBS Media teki gaalasta "ison jutun" ja lähetti alkuillasta tunnelmia suorana myös Voice.fi -sivuston kautta. Se pieni vika näissä suomalaisissa gaalalähetyksissä vaan on, että lähes poikkeuksetta kotimaisella kielellä tuutista tuleva selostus on kaikkea muuta, kuin mitä tahtoisi kuulla. Voicen radiojuontajina tunnetut Noora Hautakangas ja Eeva Rajala onnistuivat pariin otteeseen mm. puhumaan kiitospuheiden päälle ja kertaalleen jäi ak:lta Stephen Fry'n spiikki osittain kuulematta, kiitos "Sohvakomentaattorina aiemmin toimineen" Hautakankaan. Kaikesta huolimatta todella hienoa, että tänä vuonna saadaan ei yhtä - vaan kaksi elokuvapalkintogaalaa Suomen televisioon. Vielä kun Golden Globet ja Screen Actors' Guildin gaala saataisiin ulos vaikkapa Yle Teemalta niin elämä olisi paljon helpompaa ja asteen verran parempaakin.

Itse palkinnoista sen verran, että 68. kerran järjestetyssä britti-oscargaalassa nähtiin ja kuultiin komeita kiitospuheita ja pukuloistetta, mutta mitä itse voittajiin tulee, niin odotukset täyttyivät, mutta yllätyksiäkin nähtiin.
Wes Andersonin Grand Budapest Hotel jatkoi vakuuttavaa menoaan kohti Oscar-gaalaa nappaamalla kaikkiaan viisi BAFTAa. GBH voitti mm. Parhaan Käsikirjoituksen ja Parhaan Musiikin palkinnot, joista Musiikkipalkinto oli ainakin omasta mielestäni pienoinen yllätys, ottaen huomioon että mukana oli myös Hans Zimmer Interstellarin eeppisillä urkusooloillaan. Vaikka GBH vei määrällisesti eniten palkintoja, suurin voittaja lienee silti suuresti hypetetty Boyhood, joka nappasi Parhaan Elokuvan, Parhaan Ohjauksen ja Parhaan Naissivuosan palkinnot. Michael Keatonin tähdittämä Birdman sai brittiläisen elokuva-alan asiantuntijoilta arvostusta Parhaan Kuvauksen muodossa, täysin ansaitusti. Parhaan Miespääosan nappasi yhteensä kolme palkintoa voittanut Kaiken Teoria ja hienosti kolmeen BAFTAan ylsi myös intensiivinen jazz-ilottelu Whiplash.

BAFTAt jaetaan vain pari viikkoa ennen Oscareita ja britti-akatemian palkinnot antavatkin hyvin vihjettä siitä, kuinka kultapatsaat tulevat jakautumaan Dolby Theaterissa parin viikon päästä. Näyttäisi siltä, että Parhaan Elokuvan kisa käydään Boyhoodin, Grand Budapest Hotelin ja Kaiken Teorian välillä, vaikkakin juuri Boyhoodin kohdalla voitto näyttäisi lähes yhtä varmalta, kuin J.K. Simmonsilla miessivuosan ja Julianne Moorella naispääosan kohdalla. Mutta näistä myöhemmin lisää...

Skippasin siis tänään(kin) kouluhommat ja kävin polkaisemassa muutamankymmenen muun kanssa Arktisen Upeeta -elokuvafestarin käyntiin Jyväskylän Yloppilastalo Ilokivessä. Osallistujamäärä oli Sodankylän ja Rakkautta&Anarkiaa nähneen silmissä hieman vähäinen, mutta on toki muistettava, että kyseessä on suhteellisen pieni ja nuori festivaali, joka järjestetään pääasiassa vain yhdessä salissa. Kiinnostus pohjoismaiseen elokuvaan ja elokuvien laatu eivät tästä kuitenkaan kärsineet avajaisiltanakaan. Ensimmäinen elokuva, vuoden 1943 klassikkodraama Vihan Päivä oli juurikin niin synkkä ja ahdistava, kuin saattoi odottaakin. Kun muistetaan, että samainen ohjaaja (Carl Theodor Dreyer) ohjasi jo 20-luvulla erittäin intensiivisen mykkäversioinnin Joan d'Arcin viimeisistä päivistä, niin ei noitavainoista kertovalta parisuhdedraamalta voi muuta odottaakaan, kuin synkkää taidetta.

Illan toinen, selvästi suositumpi näytös sisälsi tuoreen Guldbagge tuplavoittajan (Paras Elokuva ja Paras Ohjaus), eli tietysti Ruben Östlundin kuumottavan parisuhdedraaman Turisti (Turist). Norjalaisperhe matkaa Ranskan Alpeille laskettelulomalle, mutta viiden päivän luksusperheloma muuttuu hyvin pian isän ja äidin välisen suhteen taistelutantereeksi. Kun tähän sotketaan vielä vasta tavattu ystäväpariskunta ja jo aiemmin vellonneet ongelmat vanhempien parisuhteessa, on täydellinen norjalainen suhdesoppa valmis. Ehdottomasti katsomisen arvoinen pläjäys. Elokuva huomioitiin myös Golden Globe -ehdokkuudella, mutta Oscar-finaaliviisikkoon imu ei vain riittänyt.

Näin siis tänään, huomenna ohjelmassa esimerkiksi Komisario Palmun Erehdys ja JP Valkeapään nerokas He Ovat Paenneet. Katsottavaa siis riittää ja harmittaa jo valmiiksi, että itse en Ilokiven elokuvasaliin enää tällä viikolla kerkeä työ-/koulu-/muiden kiireiden vuoksi.

Ensi kertaan, Ciao!

Share this:

CONVERSATION

1 kommenttia:

  1. "Vielä kun Golden Globet ja Screen Actors' Guildin gaala saataisiin ulos vaikkapa Yle Teemalta niin elämä olisi paljon helpompaa ja asteen verran parempaakin."
    JUST NÄIN! xD

    VastaaPoista