19. kisapäivä - 1. kirjoitus!

32 kauneinta ja niistäkin jo 20 kotimatkalla... Taidanpa tarttua hetkeksi palloon ja pureskella yhden kirjoituksen verran Jalkapallon MM-kisoja.

Aloitetaan siitä, että olen kannattanut MM-kisoissa pienestä pitäen Englantia. Eräs työkaverini leimasi minut masokistiksi, kun tästä hänelle kerroin. Ja niinhän se on, Kolmen Leijonan kannattajana saa poikkeuksetta, myös EM-kisoissa, varautua siihen, että joutuu puremaan tappion karvasta kalkkia jo alkulohkovaiheessa. Näin kävi Brasilian kisoissa, kun Englanti jäi alkulohkoon otettua ensin tukkaan Italialta ja Uruguaylta. Maaliton tasapeli lohkon sensaatiomaisesti voittanutta Costa Ricaa vastaan oli kosmetiikkaa, jonka päätteeksi päästään jälleen puimaan hetkeksi sitä, onko Roy Hodgson oikea mies johtamaan Englantia.

Englanti on kuitenkin ollutta ja mennyttä näissä kekkereissä, joten puhutaanpa jostain muusta. Näiden kisojen ehdoton suosikkini on Les Diables Rouges, eli tutummin Belgia. Nuori ja hehkutettu joukkue on tuloksellisesti ollut odotetun vakuuttava, vaikka Marc Wilmotsin taktiikka ei kenties olekaan sellaista, mitä Punaisilta Paholaisilta odotettiin ennen kisoja. Puuduttava ja sahaava pelitapa, jopa "köyhän miehen tiki-takaksi" nimitetty rakentelu, on joka tapauksessa ollut kyllin tehokas tähän asti. Belgia pääsi alkulohkosta jatkoon voittamalla kaikki kolme peliään maalierolla 4-1, minusta se on nimenomaan tehokasta. Ylihuomenna vastaan asettuu neljännesvälierissä USA, joka jätti Cristiano Ronaldon ja Portugalin tylysti alkulohkoon. Mikäli Belgia malttaa pelata omaa peliään ja mikäli Wilmots antaa vastuuta ja vapautta Eden Hazardin ja Kevin DeBruynen kaltaisille hyökkäyspään taitureille, tulee Belgia etenemään kahdeksan parhaan joukkoon melko vakuuttavasti.

Kahdeksan parhaan joukkoon tiensä ovat raivanneet jo isäntämaa Brasilia, sensaatiomaisen James Rodriguezin villitsemä Kolumbia, huikean loppukirin Meksikoa vastaan ottanut Hollanti, sekä Costa Rica, joka pudotti Kreikan jatkosta rankkarikisan jälkeen. Myös Brasilia joutui omassa ottelussaan Chileä vastaan pilkuille. Puolivälierissä Brasilian täytyy löytää lisää monipuolisuutta maalintekoon, mikäli Kolumbia aiotaan pysäyttää. Jo Chileä vastaan oli nähtävissä, että jos Neymar väsyy tai pelaa epävireisesti, koko joukkueen maalinteko lakkaa pelittämästä. Kolumbia voinee jatkossakin luottaa 22-vuotiaaseen James Rodrigueziin, joka Uruguay-ottelun maaleillaan nousi koko kisojen maalipörssin kärkipaikalle.

Costa Rica on kenties kisojen suurin yllättäjä, jos mietitään ennakkoasetelmia. Italia, Uruguay, Englanti samassa lohkossa ja mitä vielä, 2-1-0 saldolla lohkovoittoon. Joukkueen työmoraali on valtaisa, jonka huomasi viimeistään Kreikka-ottelussa. Oscar Duarten 66-minuutilla saamasta ulosajosta huolimatta joukkue hyökkäsi edelleen 3-4 pelaajalla, eikä antanut milliäkään periksi Kreikalle. Palkintona rankkarikisan voitto ja jatkopaikka, täydellistä! Hollanti on kuitenkin aika lailla Kreikkaa korkeampi muuri kivuttavaksi, etenkin kun Arjen Robben ja Robin Van Persie ovat sellaisessa kisavireessä, kuin tällä hetkellä ovat.

On mahtavaa, että Brasilian kisoissa on tehty paljon maaleja (4,4 / ottelu!). Vielä hienompaa on, että kisoissa ovat pärjänneet hyvin yllätykselliset maat, eikä otteluiden lopputulemat ole olleet lainkaan ennustettavissa. Espanjan La Furia Roja, 2000-luvun suurin dynastia, konttasi alkulohkossaan kuin Manchester United viime kauden Valioliigassa. 1-5 Hollantia ja 0-2 Chileä vastaan tiesivät sitä, että hallitseva maailman- ja euroopanmestari lähtee ensimmäisellä koneella kesälomalle. Kreikan viimehetken nousu Norsunluurannikkoa vastaan, sekä Costa Rican ja Algerian kaltaiset yllätysmenestyjät saavat suupielet kääntymään ylöspäin. Tällaista MM-jalkapallon kuuluukin olla! Mutta onhan tälläkin kolikolla kääntöpuolensa. Bosnia-Herzegovina ei ollut sittenkään valmis jymy-yllätykseen, vaikka lohkoarvonta povasikin Edin Dzekolle ja kumppaneille jatkopaikkaa ensimmäisistä MM-kisoista. Myöskään Ghana ei loistavista esityksistään huolimatta selvinnyt jatkoon alkulohkostaan, eivätkä vaikkapa Didier Drogba, Mario Balotelli tai Cristiano Ronaldo kyenneet nostamaan joukkueitaan jatkopeleihin, vaikka hypetystä riittikin.

Neljännesvälieriä on jäljellä vielä kahdelle illalle. Huomenna aloitetaan Ranskan ja Nigerian kohtaamisella. Ranska oli alkulohkossaan vakuuttava ja etenkin 5-2 teurastus Sveitsiä vastaan osoitti, että joukkue on aivan eri jalalla liikkeellä, kuin 4 vuotta sitten Etelä-Afrikassa. Voivatko Karim Benzema, Hugo Lloris ja kumppanit tehdä saman, minkä Deschamps teki 1998 Zinedine Zidanen, Laurent Blancin ja Fabien Barthezin kanssa, siihen saadaan vastaus aikaisintaan huomenna. Nigeria aloitti jähmeästi tasapelillä Irania vastaan, mutta voitto Bosniasta ja hieno taistelu Argentiinaa vastaan osoittivat, että Kotkat ovat tosissaan. Ranska lienee kuitenkin nykyvauhdissaan liian kova pala Nigerian puolustukselle, olkoonkin niin, että vastahyökkäyksissä Nigeria kykenee haastamaan Les Bleusin puolustuslinjan. Ranska jatkoon 3-1.

Saksa aloittaa pudotuspelinsä myöhäisottelulla Algeriaa vastaan. Jo vuosien ajan arvokisojen voittajasuosikkeihin lukeutuva Die Mannschaft on näissäkin kisoissa ollut toistaiseksi vakuuttava hyökkäyspäässä. Ghanaa vastaan pelattu 2-2 tasapeli kuitenkin osoitti, että Joachim Löwillä on vielä tekemistä puolustuksensa kanssa. Mats Hummels ja Benedikt Höwedes eivät vakuuttaneet tai kyenneet vastaamaan Ghanan nopeisiin hyökkäyksiin vaaditulla tavalla, eikä Sami Khedirankaan toiminta keskialueella juuri vakuuttanut. Algeria osoitti jo avausottelussaan Belgiaa vastaan, että se kykenee tekemään maaleja myös isoja joukkueita vastaan. Aavikkoketut eivät paljoa kuvia kumarrelleet, vaikka Venäjä olikin lohkovaiheen viimeisessä pelissä niskan päällä alkuminuuteilla tulleen johtomaalinsa turvin. Islam Slimanin tasoitusmaali riitti jatkopaikkaan, joten Algeria pääsee lähtemään Saksaa vastaan kaikki avaimet käsissään, ilman suurempia paineita. Se on jo voittonsa kisoissa saanut. Thomas Mullerin tirehtöröimä Saksa marssii kuitenkin vakuuttavasti jatkoon, 4-1 loppunumerot eivät liene mahdottomuus.

Kisat käynnissä, asiaa olisi, mutta toisella kertaa lisää. Nyt näppärää yötä ja palaillaan!

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti