Pääsiäisen leffatärpit

Pitkäperjantai meni nimestään huolimatta niin nopeasti, ettei tänään ehtinyt tehdä muuta kuin nukkua... Onneksi pääsiäinen kestää aina maanantaihin saakka niin on aikaa vielä virpoa ja varpoa ja polttaa noitia kokolla. Tällaiset pajunkissatouhut saattavat kuitenkin alkaa maistumaan mämmiltä hyvin nopeasti, siksi pääsiäisviikonloppuna kannattaakin tarkastaa myös television leffatarjonta - sitä nimittäin riittää!

LANKALAUANTAI 26.3.

Sillä välin, kun vanha kansa värjää talven aikana kehrättyjä lankoja, me muut voimme nauttia tv-tarjonnasta mämmiropposten äärellä. Maininnan arvoisia pätkiä pitää vain odottaa alkuiltaan asti, mutta odotus palkitaankin sitten ruhtinaallisesti, sillä FOX heittää peliin illan vahvimman kortin, Star Warsin. Alkuperäisen Tähtien Sota -trilogian avausosassa muuan Prinsessa Leia Organa (Carrie Fisher) pyytää Obi-Wan Kenobilta (Alec Guinness) apua taistelussaan Imperiumia ja Darth Vaderia (David Prowse) vastaan. SW-saagaa pyöritettiin ruuduissa viimeksi syksyllä ennen The Force Awakensia, mutta kuuden (6) Oscarin sci-fi -klassikko kestää kyllä jokaisen katselukerran.

Kun puhutaan Oscareista ja sci-fistä, on vaikea sivuuttaa Steven Spielbergin mestariteosta vuodelta 1982. Kyseessä on tietysti E.T. - The Extra Terrestrial, joka palkittiin aikanaan neljällä (4) Oscar-patsaalla. Avaruudesta maahan saapuva E.T. ystävystyy Elliottin (Henry Thomas) ja tämän siskon Gertien (Drew Barrimore) kanssa. E.T. on kuitenkin avaruusolio, jonka olemassaolo alkaa kiinnostamaan muitakin kuin uuden ystävän saanutta kymmenvuotiasta pikkupoikaa. Elokuva alkaa vain tunti Star Warsin jälkeen, joten ihminen: Käytä sitä tallentavaa digiboksiasi JUST NYT! E.T. tulee ruutuun YLE Teeman puolella.

Jos sci-fi ei kiinnosta, mutta pääsiäisen itkuvirretkään eivät saa hyväksyntääsi, niin TV5 antaa vaihtoehdon, johon voi huoletta tarttua. Victor Hugon romaaniin perustuva Les Misérablesista on sovitettu kaikkiaan kuusi (6) elokuvaversiota vuosien varrella, mutta Tom Hooperin ohjaama ja mm. Anne Hathawayn, Hugh Jackmanin, Russell Crowen, Amanda Seyfriedin ja Eddie Redmaynen tähdittämä versio vuodelta 2012 on ehdottomasti oma suosikkini. Kolmen (3) Oscarin musikaalissa seurataan monien hahmojen yhteenkietoutuneita tarinoita ja kohtaloita. Mikäli et ole vielä tätä uusinta versiota elokuvasta nähnyt, niin nyt on hyvä aika. Päällekkäisyyksiä tulee jälleen muiden kuvien kanssa, mutta onneksi digiboksi sekä yökyöpeleille paremmin sopiva pikauusinta sunnuntaita vasten yöllä varmistavat sen, ettei Les Mis ainakaan tämän takia jää näkemättä.

Star Wars FOXilla klo 19:00.
E.T. - The Extra Terrestrial YLE Teemalla klo 20:01.
Les Misérables TV5:llä klo 21:00 JA 01:45.

---

SUKKASUNNUNTAI (1. PÄÄSIÄISPÄIVÄ) 27.3.

Sukkasunnuntaina ollaan sukkasiltaan ja hissunkissun. Tällaiseen pyhäpäivään sopiikin hyvin elokuvien katsominen perheen kanssa. Heti aamutuimaan päästään ruudun ääreen, kun YLE TV2 esittää Parhaan Animaation Oscar-ehdokkaan vuodelta 2009. Coraline ja Toinen Todellisuus kertoo tytöstä, joka löytää uudesta kotitalostaan oven salaiseen maailmaan. Toisessa taianomaisessa todellisuudessa asioilla on kuitenkin myös synkempi puolensa, jonka paljastuessa Coraline joutuu todellisiin ongelmiin. Ensimmäinen 3D-tekniikkää hyödyntänyt stop motion -animaatio on mainio aloitus pääsiäispäivälle niin lapsille, kuin vanhemmillekin.

Nelonen esittää Kung Fu Panda 2:n kahteen kertaan, sekä lauantaina että sunnuntaina. Po (Jack Black) elää unelmaansa Lohikäärmesoturina ja kohtaa soturiystäviensä kanssa uudenlaisen haasteen, kun Riikinkukkoklaanin syrjäytetty perijä Lordi Shen (Gary Oldman) onnistuu kehittämään uudenlaisen aseen jolla valloittaa Kiina ja tuhota muut kung fu -mestarit. Po päättää ryhmänsä kanssa pelastaa Kiinan, mutta matkalla sattuu ja tapahtuu eikä onnistuminen ole päivänselvää. Animaation äänirooleissa kuullaan Blackin ja Oldmanin ohella mm. Angelina Jolie, Dustin Hoffman, Jackie Chan, Lucy Liu ja Seth Rogen. Coralinen ohella viikonlopun perhe-elokuvien kärkipoiminta ja myös ajankohtainen elokuvasarjan kolmannen osan julkaisun vuoksi.

Sunnuntai-illalle olisi tarjolla niin Teeman Kino Klassikkoa (Wild River - Joki Tulvii), kuin FOXin Jedin Paluutakin. Nostan kuitenkin päivän aiempia poimintoja mukaillen framille vähän vaille kymmenen alkavan Hachikon. Tarina koiran uskollisuudesta isäntäänsä kohtaan on elokuva, joka saa kylmimmänkin sydämen sulamaan ja kyynelkanavat aukeamaan. Kyseessä ei ole vuoden 1987 japanilaisklassikko, vaan Richard Geren ja Joan Allenin tähdittämä ja mm. What's Eating Gilbert Grape -elokuvasta tunnetun Lasse Hallströmin ohjaama uusintaversio vuodelta 2009. Elokuva on sydäntäsärkevä tarina Hachiko -nimisestä akita-koirasta, joka palaa rautatieasemalle odottamaan isäntäänsä, joka ei koskaan palaa matkaltaan.

Coraline ja Toinen Todellisuus TV2:lla klo 11:30.
Kung Fu Panda 2 Nelosella LAUANTAINA klo 16:05 & SUNNUNTAINA klo 13:45.
Hachiko - Tarina Uskollisuudesta HEROlla klo 21:45.

Kino Klassikko: Wild River - Joki Tulvii YLE Teemalla klo 18:00
Star Wars: Return of the Jedi FOXilla klo 19:00

---

MAANANTAI (2. PÄÄSIÄISPÄIVÄ) 28.3.

Pääsiäisen juhlinnan päättää tietenkin pitkän viikonlopun toinen arkipyhä, eli pääsiäismaanantai. Vaikka kyseessä onkin arkipyhä, niin TV1:n kotimaiset tulevat silti omalla paikallaan iltapäivällä yhden jälkeen. Jos ja kun tuohon aikaan ei Netflixistä kuitenkaan enää löydy mitään mitä ei olisi jo nähty, niin yhdeksi vaihtoehdoksi kannattaa ottaa Åke Lindmanin vuonna 1963 ohjaama Jengi. Aikanaan kriitikoiden lyttäämä "roskaelokuva" maalaiselämään kyllästyneiden nuorten uudestä elämästä Helsingissä. Esko Salmisen, Tarja Nurmen, Ville-Veikko Salmisen ja Siiri Angerkosken roolisuorituksilla ryhditetty elokuva löytää varmasti katsojansa, sillä se oli ilmestymisvuotenaan Suomen toisiksi katsotuin elokuva. Ilmeisesti jo tuohon aikaan kansa tiesi kriitikoita paremmin. Elokuva on myös esitetty televisiossa kymmenkunta kertaa, joten tarina lienee monelle suomalaiselle hyvinkin tuttu.

Illan tullen on aika kääntää Subille, kun parin vuoden takainen menestysdraama Rush palauttaa katsojien mieliin Niki Laudan ja James Huntin ikimuistoisen kaksintaistelun Formula 1 -maailmasta. Alain Prostin ja Ayrton Sennan rivaalius saattoi olla raakaa, mutta 1970-luvulla Laudan (Daniel Brühl) ja Huntin (Chris Hemsworth) taistelu oli jopa veristä ja valtataistelu oli aiheuttaa Laudan ennenaikaisen kuoleman vuonna 1976. Hieno Golden Globe -ehdokkuuksilla huomioitu dramatisointi kahden aikansa ylivoimaisimman kuljettajan rivaaliudesta on ehdottomasti maanantain huippuhetkiä.

Myöhäisillasta on nostettava esiin sci-fi -jännäri 28 Päivää Myöhemmin. Lukuisista menestyselokuvistaan (mm. Trainspotting, Slummien Miljonääri, 127 Tuntia) tunnettu Danny Boyle tarjoilee katsojille parituntisen jännärin, jossa Jim (Cillian Murphy) herää autioituneessa Lontoossa ja pyrkii löytämään turvapaikan aktivistien vapauttamien apinoiden levittämän tappajaviruksen terrorisoimassa kaupungissa. Boyle on ajankohtainen henkilö Steve Jobsin vuoksi ja kun miettii kuinka erilaisia elokuvia mies on urallaan tehnyt, voidaan jo pelkästään ohjaajan vuoksi kehoittaa kaikkia myöhään kukkuvia katsastamaan myös 28 Päivää Myöhemmin. 2000-luvun kauhuleffojen kärkikahinoihin yltävä elokuva kruunaa pääsiäisenajan elokuvatarjonnan.

Jengi TV1:llä klo 13:20.
Rush Subilla klo 21:00.
28 Päivää Myöhemmin FOXilla klo 23:40.

---

Ja jos LAUANTAINA ei kiinnosta jäädä mämminhajuiseen huusholliin katsomaan telkkaria, niin Peurunka Areenalla näytetään kaksi tuoretta elokuvaa osana Keski-Suomen Elokuvakeskuksen Kino Metso -kiertuetta. Kiertuebussimme sisältää päällimmäisenä lapsille ja lapsenmielisille suunnatun Soppalinnan Salaseuran, joka on virolaisen Margus Pajun esikoispitkä ohjaus. Toisena elokuvana nähdään näyttelijänäkin tunnetun Tiina Lymin Äkkilähtö, joka sopii ehkä paremmin aikuisemmalle yleisölle. Molempiin elokuviin saa ennakkolippuja Peurungan respasta ja varsinainen lipunmyynti alkaa 45min ennen kutakin näytöstä. Tervetuloa juhlaan!

Soppalinnan Salaseura klo 16, K7, liput 8e.
Äkkilähtö klo 19, K12, liput 8e.

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti