Lyhyesti koti- ja ulkomailta...

Lokakuu... Ei lisättävää...


Paitsi se, että kerrankin elokuvaharrastuksesta on jotain "hyötyä" ja pääsee näyttämään kerrankin, mitä osaa. Arktisen Upeeta -elokuvafestareilla nimittäin katsotaan ensi helmikuussa elokuvia, joiden valintaan allekirjoittanut pääsee vaikuttamaan. Onko se sitten hyvä vai huono juttu pohjoismaisen elokuvan näkymille Jyväskylän leffakartalla? Siitä saavat päättää katsojat. Ainakin innostuin entisestään pohjoismaisesta elokuvasta, kun viimeisten yövuorojen aikana olen selaillut norjan, tanskan, ruotsin ja islanninkielisiä elokuvasivustoja, joiden avaamiseen pelkkä Google Kääntäjä ei ihan hirveästi auttanut. Mutta pikkuhiljaa...

Katsastin tuossa eilen ja tänään pari melko uutta elokuvaa, joista voisin muutaman rivin tähänkin postiin heittää.

---

Aloha (USA, 2015)

Bradley Cooper ja Emma Stone... Mitä muuta voi 2010-luvun romanttiselta komedialta toivoa tai vaatia? Molemmat ovat tehneet viime vuosina myös palkittuja, hienoja suorituksia, Cooperilta mainittakoon Clint Eastwoodin superpatrioottinen American Sniper ja ihanalta Emmalta vaikkapa muutaman vuoden takainen Piiat. Molemmat ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän komedian ihmisiä, joten kun tehdään romcom, jossa Bill Murray aikoo valloittaa avaruuden ja hallita maailmaa satelliittien avulla ja kun elokuva vielä sijoittuu Hawaijille, niin eiköhän tätä kaksikkoa tarvita hoitamaan pääosa kunnialla kotiin.

Cooperin esittämä Brian Gilcrest palaa vuosien kiertelyn jälkeen takaisin Hawaijille, josta hänen hieno uransa sai alkunsa. NASA ja avaruus ovat muuttuneet tutkimusmatkailijoiden temmellyskentästä rahasammoksi ja armeijan leikkikaluiksi. Hawaijilla Brianin lapsenvahdiksi määrätään entinen tanssija, nykyinen Ilmavoimien Kapteeni Allison Ng (Stone). Bill Murray toimii takapiruna koko satelliittiprojektin rahoittajana ja onpa kuvioissa Brianin ex-vaimoa näyttelevä Rachel McAdamskin.

Elokuvan kesto on 105 minuuttia, josta olisi helposti voinut napsia kymmenen - viisitoista minuuttia pois. Mutta elokuva ei suinkaan ole NIIN huono, siinä nyt vain sattuu olemaan vartin verran turhaa täyttöä, jolla on saatu kääräistyä muutama ylityötuntidollari Cooperin ja kumppaneiden taskuihin. Emma Stone on aina hurmaava ja jos aiemmin käsikynkkään ovat päässeet niin Colin Firth kuin Edward Nortonkin, niin tällä kertaa hitaita tanssitaan good ol' Bill Murrayn kanssa. Cooper jatkaa nuorten naisten metsästystä, kun Jennifer Lawrencen (Silver Linings Playbook) jälkeen maine ja mammona saatetaan joutua uhraamaan Emma Stonen vuoksi. Ei sillä, itsekin uhraisin....

Aloha on hyvää loppuillan / darrapäivän viihdettä ilman liikoja kikkailuja, kestää muutaman katselukerran.

---

Woman in Gold (USA, 2015)

Tositapahtumiin perustuvat draamaelokuvat ovat muodostuneet sellaisiksi elokuviksi, joita katson mielelläni. Viimeisten muutamien vuosien aikana olen nähnyt niin Edith Piafista, Margaet Keanesta kuin Margaret Thatcheristäkin kertovat elämänkertaelokuvat, enkä voi sanoa pettyneeni. Helen Mirren on tehnyt komean uran, jonka tuorein elokuva kaivaa esiin natsi-Saksan ryöstöretket ja niihin liittyvät vääryydet. Mirren esittää Simon Curtisin ohjaamassa teoksessa itävaltalaissyntyistä Maria Altmannia, joka värvää uunituoreen ja kokemattoman asianajajan, Ryan Reynoldsin esittämän Randy Schoenbergin hankkimaan takaisin natsien hänen perheeltään ryöstämät taulut, tärkeimpänä Altmannin Adele-tädistä tehty Woman In Gold - Kultainen nainen. Vastaansa kaksikko saa Itävallan valtion sekä korkeita museoherroja, joten ongelmitta sukukalleudet tuskin Marialle palautuvat.

Helen Mirrenin ura on ollut komea. Hän oli ehdolla Parhaan Naispääosan BAFTAan jo vuonna 1985 elokuvasta Cal. Minisarjojen ja Primetime Emmy- ja Golden Globe-palkintojen jälkeen ensimmäinen Naispääosan Oscar-ehdokkuus irtosi kuitenkin vasta vuonna 2006 elokuvasta The Queen. Elokuvassa Mirren esittää Kuningatar Elizabeth I:stä ja suorituksen tasosta kertoo se, että nainen palkittiin roolistaan niin BAFTAlla, Golden Globella, kuin Oscar-palkinnollakin. Hattutempusta lienee ollut hyötyä, sillä viime vuosina Mirren on tehtaillut reilusti elokuvia. Woman in Gold eteneekin Mirrenin esittämän Marian tahdissa, vaikka hieman mielenkiintoisesti elokuvaan valittu Ryan Reynolds (Lukekaa uusin Episodi) pyrkiikin säestämään ja lyömään omaa tempoaan elokuvan kulkuun.

Elokuva ei ole vuoden odotetuimpia, eikä parhaimpiakaan, mutta kaikille historiasta, holokaustista, elämänkertaelokuvista sekä Helen Mirrenistä kiinnostuneille tämä on ehdottomasti katsomisen arvoinen.

---

Pikatestin tulokset:

Aloha (USA, 2015) 2 / 5
Woman in Gold (USA, 2015) 3,5 / 5

Share this:

CONVERSATION

0 kommenttia:

Lähetä kommentti