North by Northwest 2015

Viikonloppuna kirmattiin väripölyä päin ja kiivettiin esteitä vesisateessa, eikä ole muuten hetkeen ollut niin hauskaa! Äiti sai kukkia ja lahjoja ja kakun, mummoille vietiin kynttilöitä. Myös kouluhommat edistyivät suhteellisen hyvin, kohti uutta viikkoa siis!

Ja millainen viikko se onkaan! Keski-Suomen Elokuvakeskus järjestää tällä viikolla hienoja ilmaisnäytöksiä tarkoituksenaan tuoda eurooppalaista Art House -elokuvaa lähemmäksi keskisuomalaista elokuvakansaa. Kun lipun hinta on "nolla", niin kynnys tutustua toisenlaisiin, ei-Finnkino -elokuviin madaltuu. Rakastan tällaista ajattelua ja toivon todella, että ihmiset kävisivät näitä näytöksiä katsomassa.

North Ny Northwest tai katu-uskottavammin NxNW starttasi jo tänä iltana, kun Ilokiven alakerrassa näytettiin, toistaiseksi viimeistä kertaa, laatuelokuvaa sellaisista pitäville. Ohjelmassa oli kaksi norjalaispätkää: mm. Sundancessa ja Berliinin Elokuvajuhlilla palkittu Blind, sekä Göteborgin Filmifestivaaleilla Yleisöpalkinnolla palkittu Kaksossisarukset (Tvillingsøstrene). Ensiksi mainittu kertoo vastikään sokeutuneen Ingridin tarinan ja saa todella ajattelemaan, millaista olisikaan olla sokea. Parisuhteen tilasta, omasta kehosta ja koko maailmasta kumpuavat epävarmuudet tuodaan Ingridin "silmin" valkokankaalle, eikä katsoja voi olla hämmentymättä. Tämä saa, jopa pakottaa katsojan antamaan elokuvalle täyden huomionsa ja todella arvostamaan sitä, että näkee.

Elokuvien välillä on n. 20 minuuttia aikaa ja tämä riittää mainiosti kupilliseen kahvia ja Suomi - Valko-Venäjä ottelun voittolaukauskisan seuraamiseen. Suomi voittaa 3-1 ja koko ottelun 3-2, kiitos Pekka Rinteen. Baarimikon kanssa käymme lyhyen dialogin nettistriimien laadusta nykypäivänä ja siitä, kuinka varsinaisen television rooli kotitalouksissa on vaihtunut viihdyttäjästä taustameluksi. Tilaan oluen toista leffaa varten ja toivotan baarimikolle hyvät illanjatkot, koska toinen näytös, dokumentti kiinalaissyntyisistä kaksostytöistä alkaa.

Mona Friis Bertheussenin ohjaama dokumentti kertoo Mia Hansenin ja Alexandra Hauglumin tarinan lyhyesti ja ytimekkäästi, kiteyttäen kahden kulttuurin erot ja identtisten kaksostyttöjen henkisen yhteyden vajaaseen tuntiin. Mia asuu Sacramentossa, Yhdysvalloissa ja Alexandra Norjan Fresvikissä. Tyttöjen välillä on 8000 kilometriä, eivätkä he puhu samaa kieltä. Silti molemmilla on kaipuu toisen luokse ja kun tytöt viimein kohtaavat Mian matkustettua vanhempiensa kanssa Kaliforniasta Fresvikiin, katoavat niin kulttuuri- kuin kielimuuritkin tyttöjen väliltä upealla tavalla. Dokumentti osoittaa loistavasti, kuinka kaksi täysin erilaisista olosuhteista ja täysin eri elämäntyylejä elävät tytöt ovat kuin kaksi marjaa, ihan vaan koska sattuvat olemaan kaksosia. Tyttöjen suhteen syvyys yllättää myös adoptiovanhemmat, ehkä myös katsojat.

NxNW jatkuu huomenna, kun ohjelmassa on kaksi elokuvaa Euroopan länsilaidalta, toinen Skotlannista ja toinen Irlannista. Suosittelen kaikkia käymään Keski-Suomen Museolla tutustumassa hieman toisenlaiseen elokuvaan, enkä vähiten sen vuoksi, että näytökset ovat ILMAISIA!

Tässä vielä NxNW ohjelma loppuviikolle:

TIISTAI / TUESDAY 12.5.
Ilokiven alakerta/ Ilokivi Theater (Keskussairaalantie 2, Jyväskylä)

Keski-Suomen museo/ Museum of Central Finland (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä)
--------------------------------------------------------------------
Klo 18.00 Up There (2012)
Klo 20.00 Calvary (2014)

LAUANTAI / SATURDAY 16.5.
Keski-Suomen museo/ Museum of Central Finland (Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä)
--------------------------------------------------------------------
Klo 14.00 Tuhat kertaa hyvää yötä (2013)
Klo 20.00 Lyhytelokuvia Euroopan laidalta
Whale Valley (15 min)
Nae Pasaran (14 min)
Amasone (12 min)
Bird Food (5 min)
Rúbaí (12 min)
Pitääkö mun kaikki hoitaa? (7 min)

Share this:

CONVERSATION

2 kommenttia:

  1. Oi kuulostipas mielenkiintoisilta nuo eilisen leffat, varsinkin tuo Blind! Itse tuun vasta tänään takas Jyväskylään, mut lauantaina vois käydä katsastamassa ainakin tuon Tuhat kertaa hyvää yötä! Tuutko seuraks? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne oli huikeita. Tiistaina kerkesin vain tuohon Calvaryyn mutta sekin oli todella kova! Lauantaina oon todellakin menossa tuohon 1000x1000 yötä joten I'd be honoured to join you, lisäksi klo18 ja klo20 alkavat lyhytelokuvashowt pitäs myös tsekata.

      Poista